AFET potvrdio

Željana Zovko pregovateljica za IPA III fondove

Igor Kralj/Pixsell
10.10.2019.
u 11:44

Odbor za vanjske poslove (AFET) sa 59 glasova ZA i 8 glasova PROTIV odobrio pokretanje međuinstitucionalnih pregovora o Uredbi o uspostavljanju instrumenta predpristupne pomoći (IPA III.).

Pregovore će voditi Željana Zovko (HDU/EPP) i Tonino Picula (SDP/S&D). Novi instrumenti će nakon završetka pregovora morati biti odobreni na plenarnom zasjedanju i na Vijeću prije nego što postanu zakon EU-a, priopćeno je iz Europske pučke stranke.

IPA III je financijski instrument EU-a za pomoć zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama u reformi njihovih političkih, ekonomskih i pravnih sustava, kako bi se što bolje pripremile za prava i obveze koje donosi članstvo u EU-u.

Za provedbu instrumenta IPA III za razdoblje 2021.-2027. predložen je proračun u iznosu od 14,5 milijardi eura, gdje je udio EP-a 14,66 milijardi Eura. S obzirom da IPA III. spada u Opći europski višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., pregovori se moraju završiti do kraja sljedećeg ljeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?