ZA UČINKOVITIJU I UKUSNIJU DIJETU

Želite smršavjeti? Ovih vam 5 supernamirnica u tome može pomoći

shutterstock
18.06.2021.
u 08:59

Prema nekim studijama, 'zdrave masnoće' pomažu i za održavanje normalne razine inzulina i šećera u krvi, pa smanjuju i rizik od dijabetesa tipa 2

Namirnice koje su se pokazale najučinkovitijima u procesu mršavljenju često, kaže nutricionistkinja dr. Lisa Young, izgledaju 'neugledno', no kriju impresivne zdravstvene benefite, te pomažu u gubitku kilograma i očuvanju zdravlja općenito.

1. Zeleno lisnato povrće

Poznato je da je zeleno lisnato povrće - poput na primjer kelja, raštike, matovilca, blitve i špinata - puno antioksidansa, vlakana, vitamina i minerala, a siromašno kalorijama.

Uz to, ono ima i druge zdravstvene prednosti; pokazalo se tako da štiti mozak od demencije i propadanja, štiti kosti i sprečava osteoporozu, pomaže spriječiti pretilost i razne srčane bolesti, snižava krvni tlak i čuva vid. Dr. Young savjetuje da se ovo povrće sirovo dodaje u smoothieje, salate i sendviče ili da ga se blanšira na pari, pa dodaje drugim jelima .

2. 'Dobre' masnoće 

Maslinovo ulje, jaja, riba, orašasti plodovi, avokado, kikiriki, itd. namirnice su bogate takozvanim dobrim ili zdravim mastima koje čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sustava, te snižavaju loši (LDL) kolesterol.

- Neke studije kažu da ove masnoće pomažu i u održavanju normalne razine inzulina i šećera u krvi, pa tako smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 - rekla je dr. Young za Eat This.

3. Zobena kaša

Zobena se kaša radi od suhe zobi koja se smatra cjelovitom žitaricom s nizom prehrambenih prednosti. Mnogima omiljeni doručak, kaša od zobi je hranjiv obrok pun minerala i ugljikohidrata, a bez imalo masnoća, pa njena sve veća popularnost ne čudi.

-  Okus i sadržaj hranjivih sastojaka zobi možete popraviti dodavanjem raznog voća, jogurta i orašastih plodova - savjetuje nutricionistkinja.

4  Crveno voće

Brojna su istraživanja pokazala da su ljudi koji jedu puno voća i povrća općenito zdraviji od onih koji prednost daju drugačijim namirnicama. Ovo se posebno odnosi na voće koje nema visoki udio šećera, a zbog flavonoida ili vitamina P jako su bitni za pravilno funkcioniranje organizma. Flavonoidi djeluju na živčani sustav, potiču apsorpciju vitamina C, sprečavaju rak, štite od upalnih procesa i prijevremenog starenja, te štite kardiovaskularni sustav.

- Jedan od najvažnijih savjeta u vezi voća je da ga jedete, a ne pijete u sokovima jer će vas tako vlakna iz voća dulje držati sitima - rekla je dr. Young.

5. Pileća prsa

Piletina, pogotovo pileća prsa, odnosno bijelo meso, sadrži jako malo masti i mnogo proteina čiji unos, kako kaže sve više novijih studija, treba ravnomjerno rasporediti tijekom dana.  

- Pileća prsa su veliki izvor proteina i nutricionisti ih redovito preporučuju kao meso s kojim se najlakše mršavi - rekla je dr. Young koja napominje i da prsa, ako želite gubiti kilograme, jedete bez kožice. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?