Bakir Izetbegović

Želimo da Hrvati u BiH budu zadovoljni

 Bakir Izetbegovic
30.12.2015.
u 07:00

Stalno se spominje da sam ja nešto dao HDZ-u BiH. Ali, dajte, navedite primjer što je to dano? Mi želimo imati zadovoljan taj korpus koji se, nažalost, u BiH smanjuje, kazao je Izetbegović

Savez za bolju budućnost (SBB) će početkom iduće godine popuniti dva ispražnjena mjesta u Vijeću ministara BiH, ali predsjednik te stranke Fahrudin Radončić neće preuzimati ministarsku dužnost. Potvrdio je to jučer član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović na novogodišnjoj konferenciji svoje stranke.

Neslužbeno se kao kandidat za novog državnog ministra prometa i veza spominje bivši predsjedatelj Vijeća ministara Adnan Terzić koji je već godinama Radončićev blizak suradnik. U svakom slučaju, Izetbegović je jučer ocijenio kako je značajnu ulogu u stabilizaciji prilika u BiH ove godine odigralo približavanje SDA i SBB-a.

- Odluka lidera te rukovodstava dviju bošnjačkih stranaka će se vjerojatno pokazati povijesno važnom za dugoročnu stabilizaciju odnosa i prilika u BiH, ali i na Balkanu - kazao je Izetbegović dodajući kako ovaj politički savez može ubrzati reforme i dovesti do otvaranja velikog broja novih radnih mjesta.

Izetbegović kaže kako uskoro očekuje prijedloge HDZ-a BiH o preuređenju Mostara, dok bi se sa spajanjem županija trebalo pričekati do 2018. godine.

- Stalno se spominje da sam ja nešto dao HDZ-u BiH. Ali, dajte, navedite primjer što je to dano? Mi želimo imati zadovoljan taj korpus koji se, nažalost, u BiH smanjuje. Želimo im dati ono na što imaju pravo, ali ne više od toga, kazao je Izetbegović.
 On je istaknuo kako od HDZ-a BiH očekuje da predloži određena rješenja te izađe ususret Bošnjacima nekom vrstom "pozitivne diskriminacije" jer su u tom gradu manjina. SDA, s druge strane, ima određena rješenja vezana uz presudu "Sejdić i Finci".
- Ono što je sigurno jest da se neće ići na razdvajanje Mostara ili na formiranje nekog trećeg entiteta, kazao je Izetbegović.

U pogledu ideje o spajanju županija, Izetbegović je rekao da je to nešto što je sasvim realno i potrebno ovoj zemlji.

- Nema trećeg entiteta ili etnički čistih teritorija ako, recimo, spojite SBŽ i HNŽ. Tu biste imali 60 ili 70 posto Hrvata koji bi živjeli zajedno s Bošnjacima, kazao je on.*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije