NALOG ZA TJERALICU

Zdravko Mamić ne smije više mrdnuti iz BiH

Ivo Cagalj/PIXSELL
12.06.2018.
u 21:34

Sva tri naloga raspisana su odmah. Kada postane “lice s tjeralice”, Zdravko Mamić neće moći kročiti ni u jednu od 192 zemlje članice Interpola

Izdan je danas nalog za raspisivanje tjeralica za Zdravkom Mamićem, i to istodobno i za domaću i za međunarodnu tjeralicu te za europski uhidbeni nalog. Sudac Darko Krušlin, koji je Mamića i osudio na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama, ove je naloge poslao na adresu PU osječko-baranjske.

Podsjetimo, braća Zoran i Zdravko Mamić, Damir Vrbanović te Milan Pernar osuđeni su na Županijskom sudu u Osijeku prije točno tjedan dana. Zdravko Mamić kažnjen je s više od pet godina pa mu je određen i istražni zatvor, no on se dan prije “sklonio” u BiH, čiji je odnedavno i državljanin. 

– Čim zaprimimo nalog, postupit ćemo po zahtjevu suda. Po takvim se nalozima postupa žurno – kažu u PU osječko-baranjskoj. U prijevodu, raspisivanje je tjeralice – pitanje sata.

– Osječka PU raspisuje domaću tjeralicu, dok nalog za međunarodnu tjeralicu prosljeđuje u odjel Interpola u Zagreb, koji je za nju nadležan – objašnjava Miroslav Rožac, glasnogovornik osječkog suda.

Po sudskoj praksi, raspisuje se najprije domaća, a potom međunarodna, tzv. crvena tjeralica koja vrijedi za zemlje izvan EU. Između njih dvije zna proći i nekoliko mjeseci, no u Mamićevu slučaju ta je procedura ubrzana jer cijeli svijet zna da je on u BiH. Europski uhidbeni nalog na snazi je pak za zemlje EU.

Sva su tri naloga raspisana odmah, vjerojatno da bi se izbjegle stresne situacije s kojima se upravo osječki sud nedavno suočio, u slučaju Stevana Budača, optuženog za ratni zločin u Baranji 1991. Budača je rumunjska policija zatekla dok je plovio brodom pod srpskom zastavom, no nije ga mogla odmah uhititi jer je za njim bila raspisana samo međunarodna tjeralica. 

Kada postane “lice s tjeralice”, Zdravko Mamić neće moći kročiti ni u jednu od 192 zemlje članice Interpola. Najsigurniji je trenutačno u BiH koja, analizirajući sporazum o izručenju između te zemlje i Hrvatske, teško da će ga izručiti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije