Svilaj pokraj Odžaka

Zbog smanjenog broja župljana u Svilaju, prioritet vratiti mlade obitelji

13.09.2023.
u 21:01

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Imena Marijina u župi Vrhbosanske nadbiskupije Svilaj pokraj Odžaka. Dolazak u odžački kraj nadbiskupa Vukšića bio je s velikim razlogom jer velikih je 150 godina te posavske župe. Uz značajnu obljetnicu, dostojno je proslavljena nebeska zaštitnica svilajske župne zajednice. Nadbiskup Vukšić je tijekom svete mise posvetio župnu crkvu i oltar.

Cijela župna zajednica sa župnikom u Svilaju fra Mladenom Jozićem pripravljala se raznim duhovnim i drugim sadržajima za veliku proslavu. Mise trodnevnice predvodili su fra Mirko Filipović, fra Bono Kovačević i fra Šimo Grgić, piše portal Večernjeg lista BiH.

U župnoj crkvi Imena Marijina u Svilaju održan je svečani koncert u čast Imena Marijina i u povodu jednog i pol stoljeća obljetnice župe. Bio je to izvanredan umjetnički ugođaj jer na svečanom koncertu nastupile su operne dive, sopranistica Laura Kozlinger i mezzosopranistica Amila Ravkić, članice ansambla Narodnog pozorišta iz Sarajeva, uz klavirsku pratnju Zerine Šabotić, a glumac Robert Kurbaša ujedno je bio voditelj cjelokupnog programa koji je završio zahvalom župnika fra Mladena Jozića umjetnicima i okupljenim vjernicima. Svečanosti duhovnih sadržaja trodnevnica doprinio je i župni zbor predvođen s. Anjom Alberti.

U okviru priređenih sadržaja izdvajamo prigodan program na kojem su predavači oživili bogatu povijest župe i cijelog odžačkoga kraja. Naslovivši svoje izlaganje "Od Svilaja do Svijala", Luka Jurić iznio je kratak pregled povijesti Hrvata u odžačkom kraju.

- Pregled povijesti župe Svilaj od osnutka do danas" bila je tema izlaganja fra Marijana Karaule. Mijo Matanović predstavio je značajnije osobe iz župe Svilaj, a fra Anto Zrakić govorio je o svećenicima rodom iz župe Svilaj. - Župa Svilaj je tijekom 150 godina postojanja, kao i cijeli odžački kraj, doživjela velika stradanja i razaranja, kako u Prvom i Drugom svjetskom ratu i poraću tako i u Domovinskom ratu - istaknuto je tijekom izlaganja, prenosi Vecernji.ba. Uz izlaganja, program je glazbeno obogatio fra Ivan Opačak.

Župa Svilaj nalazi se pokraj rijeke Save i novog velikog graničnog prijelaza između BiH i RH. Crkva u Svilaju u samom je središtu mjesta, a po svojem unutrašnjem izgledu prava je arhitektonska ljepotica, i to ne samo posavskog kraja već i mnogo dalje. Izgradili su Svilajci sa svojim prvim poslijeratnim župnikom, sada pok. Petrom Andrijanićem, novu župnu crkvu, po sličnom projektu u Domovinskom ratu do temelja porušene stare crkve izgrađene 80-ih godina prošloga stoljeća, nadaleko poznate po umjetninama. Sa župnikom fra Filipom Karadžom izgradili su novu župnu kuću, a po projektu akademika Zlatka Ugljena urađen je eksterijer i interijer crkve. Posebno je lijep oltar isklesan od dva grandiozna plemenita kamena carrara arabescato teška ukupno šest tona. Za vrijeme župnika fra Ivice Vidaka dobila je i oltarnu sliku - djelo akademskoga slikara Vlatka Blažanovića.

Ponosni su Svilajci na svoju crkvu i duhovna zvanja ponikla u tom pitomom posavskom mjestu. Župa je iznjedrila 12 svećenika: fra Petra Svilajca, fra Ambroza Vučkovića, fra Ivana Kljajića, fra Rafaela Ćosića, fra Marijana Marijančića, fra Mladena Ravnjaka, fra Zlatka Matanovića, fra Iliju Matanovića, vlč. Pericu Matanovića, fra Šimu Grgića, vlč. Tomislava Ravnjaka i vlč. Josipa Brnića. Vjerni svojoj crkvi, župljani su redoviti na misnim slavljima.

Svilaj ima 652 župljanina, a više od tisuću onih koji povremeno dolaze. Prije Domovinskoga rata župa je imala 3027 vjernika, što znakovito upućuje na najveći problem i putokaz zajednice prema prioritetu - vratiti mlade obitelji. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije