Legalnom tržištu duhana u BiH prijeti kolaps

Zbog sadašnje trošarinske politike, cvjeta “crno tržište” duhana koje je uzrok pada državnih prihoda

06.06.2017.
u 15:30

Kompanija Philip Morris je od prvog lipnja podigla cijene cigareta u BiH, a to je prihvatila Uprava za neizravno oporezivanje BiH. Pobuna građana nije ni blizu pobuni legalnih proizvođača duhana, piše Večernji list BiH. Baš su iz Philip Morrisa, zajedno s još pet proizvođača, državu upozorili kako legalnom tržištu duhana prijeti kolaps jer, zbog sadašnje trošarinske politike, “crno tržište” duhana cvjeta iz dana u dan. Iz duhanskih kompanija tvrde kako bi, ako se cigarete budu dodatno opterećivale, dugoročno mogli zatvoriti svoje pogone. 

Pad državnih prihoda

Poznato je da se BiH nalazi na 10. mjestu na listi zemalja u kojima se, u odnosu na broj odraslih stanovnika, u prosjeku godišnje ispuši najviše cigareta. Također, u BiH više od 35 posto mladih u dobi od 16 godina redovito konzumira cigarete, od čega njih tri posto puši više od 20 cigareta dnevno, dok do 18 godine polovina njih redovito puši. Pokazuju to podaci istraživanja nevladinih organizacija u BiH u kojima je navedeno i kako konzumiranje cigareta počinje u ranoj dobi, i to prosječno u 14. godini. Unatoč tim podacima, trošarine na cigarete su u stalnom padu, što drugim riječima znači kako su u padu i državni prihod zbog rasta ilegalne trgovine duhanskih proizvoda. Upravo taj podatak BiH svrstava u sam europski i svjetski vrh. Baš zbog toga na alarmantnu situaciju upozorili su iz Philip Morrisa zajedno s još pet proizvođača i uputili na to da se u ovoj i dolazećim godinama očekuje pad prihoda i legalne prodaje duhanskih proizvoda, a sve zbog postojećih odredbi Zakona o trošarinama, navode kompanije. Naime, prihod od prodaje cigareta samo u prva tri mjeseca ove godine pao je za pet milijuna maraka iako su trošarine na duhan u siječnju povećane za 15 feninga.

Prijedlozi proizvođača

Da nešto nije u redu i da bi dodatnih 15 feninga trošarina na duhan namijenjenih Zavodu zdravstvenog osiguranja dodatno pogoršalo situaciju, slažu se i ekonomisti. 

Zbog “sivog tržišta”, koje se sad procjenjuje na između 37 i 40 posto, BiH godišnje gubi 500 milijuna KM.

Naime, od 2011. do 2016. trošarine su se povećale 93 posto, a prihod porastao samo 11 posto. Unatoč svim analizama, trend vezan uz povećanje trošarina neće se mijenjati. Treba podsjetiti i na činjenicu kako je BiH do 2014. godine imala obveze koje mora potpisati, a one, između ostalog, podrazumijevaju povećanje cijena duhanskih proizvoda, od čega dio sredstava mora ići u zdravstvenu blagajnu, kao i zabranu pušenja na javnim mjestima, donošenjem zakona.

Legalni proizvođači cigareta dostavili su svoje prijedloge povećanja trošarina. Umjesto godišnjeg povećanja od 7,5 maraka na tisuću cigareta, predložili su povećanje od tri i pol marke, kao i smanjenje proporcionalne trošarine za četiri posto do 2020. godine.

Ključne riječi

Komentara 1

AN
Antipropaganda
18:14 06.06.2017.

Neka DABOGDA neimali nikad nista,DABOGDA propala cijela drzava kad je vode g.o.v.n.a i lopine,narod svejedno nema nista! Posudit cu 100 maraka i platit misu da propadne

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?