Unosan biznis

Zbog proizvodnje mlijeka iz Zagreba se preselio u Modriču

Agro-nika farma
N1
21.02.2016.
u 21:19

Litra magarećeg mlijeka iznosi 80 KM i ima svoje kupce u Bosni i Hercegovini. Da su proizvodnja kozijeg i magarećeg mlijeka postali unosan posao i u BiH dokaz je Nikola Jurišić koji se zbog farme iz Zagreba preselio u Modriču.

Na imanju od 15 hektara razvio se obiteljski biznis. Uzgajaju se alpske koze i dalmatinski magarci. Nikola Jurišić je umirovljeni ugostitelj. Tijekom rata je izbjegao u Hrvatsku. Čim je uslijedio povrat imovine 1996. godine vratio se u rodno selo Johovu Baru. Desetljeće poslije, sin iz Švicarske uložio je kapital u farmu. Prije dvije godine je unuk, također Nikola, iz Zagreba došao na djedovinu i preuzeo rukovodstvo farmom, javlja N1. 

"Ova farma krenula je s radom 2008. godine. Uvezli smo koze iz Švicarske, oko 70 komada, sada imamo oko stotinu koza na farmi i imamo 10 magarica. Bavimo se dakle uzgojem koza i magaraca", objašnjava Nikola Jurišić, direktor “Agro-nika farma”.

Škrta je dalmatinska magarica. Dnevno daje dva do četiri decilitra mlijeka. Ipak, Jurišići se ne žale, prodaja kažu dobro ide. Pakiraju u bocama od po decilitar i prodaju po cijeni 8 KM. Darežljivije su alpske koze. Daju čak i do tri litra dnevno.

Mladunče alpske koze staro svega 10 dana, za godinu će početi davati mlijeko. Osim što se po boji razlikuje od domaće koze daje i duplo više mlijeka s većim postotkom masnoće.

Ljekovita svojstva kozijeg i magarećeg mlijeka dovode kupce i iz okolnih općina. Jurišići životinje ne hrane koncentratom već sijenom, kukuruzom i ječmom. S dolaskom proljeća krenut će i ispaša. Plan je proširiti farmu na 1.000 koza i 100 magarica. Zbog čega su počeli i s otkupom zemljišta.

"Trenutno prodajemo samo mlijeko dok ne izgradimo siranu, a onda ćemo i sir", ističe direktor “Agro-nika farma”. Bit će i čuvena “Kleopatrina kupka” kažu. 

Za sada su tri radnika stalno zaposlena. Pomaže i Nikola stariji. Zadovoljan je razvojem biznisa. Ipak, oživaljavanje ognjišta pričinjava mu veće zadovoljstvo od uspješnog poslovanja.

"Unuci su mi češće ovdje, ovaj je magistrirao i žena mu je magistar ekonomije, ali djeca su to prihvatila i ovo područje i ovu granu proizvodnje", zadovoljan je djed Nikola.

"Odrastamo uz životinja, ovo je lijep biznis. U prirodi smo, teško da se to može negdje u gradu doživjeti", dodaje njegov unuk Nikola Jurišić.

Na farmi su kokoške, patke... ali i dva ponija za Nikolinu dvogodišnju kćerku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije