POTVRDIO ŽUPANIJSKI PREMIJER

Zbog problema s uređajem za zračenje mogao bi biti sminjenjen menadžment UKC-a u Tuzli

02.04.2022.
u 19:57

Problem koji je nastao na uređaju za radioterapiju mogao bi biti jedan od razloga za smjenu aktualnog menadžmenta Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli na čelu s ravnateljem Alenom Kamerićem, potvrđeno je za Klix.ba.

Aparat za radioterapiju, odnosno takozvano zračenje onkoloških pacijenata u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli još uvijek nije profunkcionirao.

Kako je Klix.ba ranije došao do neslužbenih informacija, problem je nastao zbog isteka licencijee softvera koji uređaj koristi za planiranje, doziranje i takozvano iscrtavanje pacijenta za primanje radioterapije.

Frapantnu informaciju objelodanio je i ravnatelj Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Alen Kamerić, kazavši kako je riječ o dotrajalom uređaju, starosti okvirno 15 godina, koji je davno trebao biti izbačen iz uporabe.

"Mi nemamo kompletne informacije kada je u pitanju ovaj problem, a od resorne ministrice sam tražio da pribavi cjelokupnu dokumentaciju. Imamo određene informacije, koje su možda i špekulacije, a to je da taj aparat nije updateovan na vrijeme i da on (update, odnosno licencija, op.a.) košta okvirno 500.000 KM. Ako je to razlog, mi ćemo odmah naći sredstva za rješavanje problema, a ne da pacijente upućujemo u Sarajevo i Banju Luku", kazao je premijer Tuzlanske županije Irfan Halilagić.

S druge strane, kako je Klix.ba ranije izvijestio, Kamerić je izjavio da je UKC Tuzla stupio u kontakt sa tvrtkom Medpoint koja je službeni serviser te su u suradnji s njima naručili pričuvni dio koji košta pola milijuna KM. On je naveo i kako bi glavno rješenje problema bilo u nabavci novog uređaja čija je vrijednost procijenjena na okvirno sedam milijuna KM.

"U razgovoru s ministrom financija, mislim da možemo napraviti određenu konstrukciju koja će ići u smjeru eventalne nabavke novog aparata, ukoliko to na kraju bude bilo potrebno", istaknuo je premijer Halilagić.

Na aktualnom uređaju za takozvano zračenje u UKC-u Tuzla radioterapiji podvrgava se okvirno 20 pacijenata za koje je ranije izrađen program takve vrste terapije. Ostalih 70 se šalju u druge zdravstvene centre u Zenici, Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?