U Županijskom odboru HDZ-a BiH nezadovoljni situacijom i odnosima

Zbog pritisaka na Hrvate trese se koalicija u ZDŽ-u

storyeditor/2023-02-21/vlada_zdz.jpg
22.02.2023.
u 15:50

Koalicija stranaka u Zeničko-dobojskoj županiji na svojevrsnom je testu s obzirom na to da se u ovom trenutku, doznajemo, vrši pritisak na legitimne hrvatske predstavnike, odnosno HDZ BiH, te ignoriraju raniji dogovori i odredbe o pozicijama koje pripadaju hrvatskom narodu, tj. strankama koje su osvojile povjerenje hrvatskog biračkog korpusa, u ovom slučaju to je HDZ BiH, piše Večernji list BiH.

Neiskren odnos

- Koalicija sedam stranaka u Zeničko-dobojskoj županiji od samog početka nije prihvatila HDZ BiH kao istinskog partnera u vlasti, nego samo kao nužno zlo proisteklo iz koalicijskog sporazuma o uspostavi vlasti na federalnoj i državnoj razini. Od početka djelovanja nove koalicije postalo je jasno da u raspodjeli pozicija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, ali i pozicijama u institucijama, agencijama i upravnim odborima nema mjesta za kadrove iz HDZ-a BiH. Tako su pozicije predsjednika, dopredsjednika Skupštine ZDŽ-a i pozicija predsjednika Kluba Hrvata, koju su u ranijim sazivima Skupštine obnašali zastupnici HDZ-a BiH, u prethodnim mandatima dodijeljene Hrvatima iz bošnjačkih političkih stranaka - priopćili su iz ŽO-a HDZ-a ZDŽ-a.

U ŽO-u ove stranke kažu i da je predložen amandman o brisanju odredbi Zakona o Vladi ZDŽ-a koji definira da se Vlada sastoji od sedam članova iz reda bošnjačkog, dva člana iz reda hrvatskog i dva člana iz reda srpskog naroda kako bi mogli imenovati, suprotno odredbama Zakona o Vladi, još jednog Hrvata iz bošnjačke političke stranke i koji je izabran isključivo bošnjačkim glasovima, ali i stvoriti poziciju da se u idućem razdoblju može imenovati Vlada u kojoj nema Hrvata i Srba. - Ne postoje dijalog i konzultacije između stranaka koalicije i HDZ-a BiH o popunjavanju ključnih pozicija, nego se ide i dalje tako da se HDZ-ovu ministru rada i socijalne politike prijeti smjenom ako ne pokrene postupak smjene Upravnog odbora Službe za zapošljavanje i ravnatelja ove službe koju obnaša HDZ-ov kadar. Na ovakvo ponašanje koalicijskih partnera ŽO HDZ-a BiH krajem siječnja uputio je zaključak koalicijskim partnerima u kojem se navodi da HDZ BiH zadržava postojeće pozicije koje obnašaju dužnosnici ove stranke, što predstavlja minimum uvažavanja HDZ-a BiH kao koalicijskog partnera - kažu u ŽO-u HDZ-a BiH ZDŽ-a.

Pitanje učinkovitosti

Pritom naglašavaju i kako je sve veće nezadovoljstvo dužnosnika i članova HDZ-a BiH ovakvom blamirajućom pozicijom u koaliciji, pa je sve više i zagovornika među članovima ŽO-a da HDZ BiH napusti ovu koaliciju ako se nastave pritisci i smjene HDZ-ovih kadrova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije