Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH izaslanici iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu Doma naroda

18.03.2024.
u 15:29

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je danas prilikom utvrđivanja dnevnog reda zbog nedostatka kvoruma.

Izaslanici iz Kluba bošnjačkog naroda odlučili su napustiti sjednicu nakon što je, sa osam glasova "za", šest "protiv" i bez suzdržanih glasova, u dnevni red sjednice uvršten zahtjev izaslanika Želimira Neškovića (Klub srpskog naroda) da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Šef Kluba izaslanika bošnjačkog naroda Šefik Džaferović je tijekom diskusije istaknuo da je to zakon koji je duboko protivan Ustavu BiH.

Pozvao je izaslanike da ne glasaju za njegovo uvrštavanje u dnevni red.

Nakon što je ipak prihvaćeno da predloženi zakon bude uvršten u dnevni red, Džaferović je tražio petominutnu stanku poslije koje je obavijestio Dom da pet izaslanika iz Kluba bošnjačkog naroda napušta sjednicu. 

Komentara 2

WI
windows007
18:10 18.03.2024.

Nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatrao uvrštavanje SDS-ovog prijedloga Zakona o Ustavnom sudu BiH na dnevni red sjednice, a Klub Bošnjaka odbio da prisustvuje i time srušio kvorum, oglasio se visoki predstavnik Christian Schmidt. "Visoki predstavnik Christianan Schmidt podsjeća članove Parlamenta da bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudija iz Ustavnog suda kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije", objavljeno je iz OHR-a. Naglašeno je da visoki predstavnik kao čuvar Dejtonskog sporazuma ne može prihvatiti nikakve zakonodavne inicijative u tom pravcu. "Visoki predstavnik naglašava da sudije uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard. Sudije treba da donose presude nezavisno i nepristrasno, na osnovu zakona. Ovakvim inicijativama BiH skreće sa evropskog puta", saopćio je OHR.

IJ
I ja tebi
17:13 18.03.2024.

Sad će ponovo biti Dodig blokira. Koji su to kupusari .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?