Mirko Šarović

Zbog povećanog uzvoza iz BiH, Rusi strahuju da se radi o robama koje možda nisu bh. porijekla

Mirko Šarović
05.08.2016.
u 16:00

Ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović je komentirao privremenu zabranu uvoza u Rusiju poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine te objasnio suštinu problema.

"Situacija je i dalje dosta zamršena. Održao sam sastanak s rukovodstvom zdravlja bilja i dao sam im instrukciju da tijekom dana upute pismo Ruskoj federalnoj upravi za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor u kojem od njih tražimo da stave izvan snage privremenu zabranu izvoza u Rusiju i također predložili smo da njihova inspekcija, odnosno izaslanstvo, dođu hitno u BiH tijekom kolovoza ukoliko to žele, jer je bilo nesporazuma i razlitičih tumačenja oko ranijih zahtjeva ruske strane za dolazak u BiH", kazao je Šarović, javlja N1. 

"Održali smo sastanak s predstavnicima Ruskog veleposlanstva tako da daljnje aktivnosti očekujemo u ponedjeljak. Ministarstvo će zaista pokušati sve učiniti kako bi ovu situaciju i ove zabrane otklonili u što je moguće kraćem roku. Činjenica je da ruska strana ukazuje na povećan uvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH u prvoj polovini 2016. i ukazuju na nedostatak fitosanitarnog nadzora", navodi Šarović. 

"Kada je u pitanju reeksport, i to jedna od tema koja će doći na dnevni red, jasno je da je u prvih šest mjeseci 2016. izvoz u Rusiju veći i za 50 posto, posebno jabuka, krušaka i drugih proizvoda iz BiH. U 2015. smo izvezli nešto malo više od devet tisuća tona jabuka, a u prvih šest mjeseci preko pet tisuća tona, slična situacija je s kruškama, gdje smo 2015. izvezli nekih sedam tisuća tona, u prvih šest mjeseci oko pet tisuća što govori o povećanju od preko 50 posto i vjerojatno je to razlog zašto je zabrinuta ruska strana", istaknuo je Šarović.

Objasnio je i bit zabrane uvoza u Rusiju.

"Mi ćemo sa svoje strane vidjeti jesmo li izvozili poljske ili naše jabuke. Ruska strana je zatražila dolazak u BiH, 13. srpnja im je ljubazno odgovoreno da su dobrodošli. Ruska federacija nije predložila datum niti je insistirala na hitnom roku. Uprava je predložila vrijeme za neka dva-tri mjeseca zbog pripreme za dolazak. Bit je u povećanom izvozu i strahu ruske strane da se radi o robama koje možda nisu bh. porijekla. Sa svoje strane sam u razgovorima istaknuo da je BiH zainteresirana za povećanje trgovinske suradnje s Rusijom s obzirom da imamo deficit i da je BiH zemlja koja nije uvela sankcije ruskoj strani vezano za sankcije koje je uvela Europska komisija prije izvjesnog vremena. BiH se nije pridružila tim sankcijama i zbog toga očekujemo da ne nailazimo na ovakve vrste zabrane", istaknuo je Šarović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?