Profesor s Oxforda John Bell:

Zbog Pfizerova cjepiva mogli bismo se vratiti u normalu do proljeća

10.11.2020.
u 14:46

Prema analizi tvrtki, cjepivo je djelovalo puno bolje nego što se većina stručnjaka nadala, a otkriva potencijalni kraj pandemije koja je usmrtila više od milijun ljudi, napatila ekonomiju i otežala svakodnevni život diljem svijeta.

Globalne dionice su zbog ovih vijesti uglavnom porasle na maksimum, ali ne i dionice Zooma i sličnih tvrtki koje su profitirale u doba pandemije.

Profesor medicine na Univerzitetu Oxford John Bell, koji je uključen u izradu njihova cjepiva, je rekao za britanski Guardian da je Pfizerov tim pokazao pak "nevjerovatnu razinu učinkovitosti" i da bi to moglo značiti da će se svijet vratiti u normalu do proljeća.

Proizvodnja je već u tijeku iako odobrenje za hitnu upotrebu još uvijek nemaju. Pfizer je rekao da planiraju isporučiti do 50 milijuna doza cjepiva do kraja 2020. i do 1,3 milijarde doza 2021. godine, a zemlje će odlučiti kome će dati prioritet pri cijepljenju.

Ovo cjepivo je osmislila njemačka laboratorija BioNTech čiji su vlasnici porijeklom iz Turske, a Pfizer je omogućio financije za njezino istraživanje i distribuciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije