Optimizam i za trgovce i za kupce

Zbog pada prodaje kupci bi mogli naići na veće popuste

27.11.2020.
u 14:20

Šopingholičarski fenomen pod imenom Black Friday, ili prevedeno na naš jezik Crni petak, koji je posljednjih godina sve popularniji i u BiH, tradicionalno se obilježava posljednjeg petka u studenome. Danas će, unatoč aktualnoj pandemiji koja će ovogodišnji Crni petak učiniti znatno drukčijim, mnogi diljem svijeta pohrliti u trgovine po neki od željenih proizvoda. Oglasi s natpisima “veliko sniženje”, od 20 pa do čak 80%, preplavili su trgovačke centre u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici i drugim bh. gradovima.

Sniženja počela ranije

Vlasnici trgovina tehnikom, odjećom, obućom i mnogim drugim stvarima shvatili su da u samo jednom danu zbog groznice Crnog petka mogu znatno uvećati promet, a samim tim i prihode te se riješiti robe koja bi mogla ostati dulje u prašini skladišta. Neki trgovci nisu mogli dočekati Crni petak pa su proglasili Black Week ili Crni tjedan, odnosno popusti traju već od početka ovog tjedna. Zbog pandemije i pada prometa u nekim trgovinama, sniženja traju cijeli mjesec, što je prijašnjih godina bilo nezamislivo. Trajao Crni petak samo jedan dan ili se produljio na cijeli tjedan, jedno je sigurno – trgovcima je on sve samo ne crn. Zbog koronavirusa mnogi građani BiH ove godine po prvi put okušali su se u internetskoj kupnji, što će svakako učiniti i ovih dana s obzirom na to da su sniženja u online trgovinama već počela. Šopingholičarke su posljednjih dana pozorno pratile početak online sniženja s unaprijed napravljenim popisima željenih stvari. Unatoč ne baš dobroj pa, moglo bi se reći, i neizvjesnoj ekonomskoj situaciji, trenutačnih sniženja ne žele se odreći. Mlade dame komentiraju kako su svjesne da možda i nije najbolji trenutak za veliko trošenje, ali jednostavno ne mogu odoljeti. “Štedjela sam novac za Crni petak premda, s obzirom na sve što sam planirala kupiti, ne gine mi minus”, komentar je mlade dame koja je s nestrpljenjem čekala da njezina omiljena trgovina oglasi nove snižene cijene. Njezina kolegica sa smiješkom komentira da iako još nije počela trošiti novac, već je “boli džep”. Mladi, iako željni izlazaka, provoda i lijepe odjeće i obuće, strahuju od eventualnog zatvaranja, što bi sav njihov trud za izbor najbolje odjevne kombinacije bacio u drugi plan. “U slučaju da bude lockdown i kod nas, barem ćemo biti lijepe”, kroz smijeh komentira Melisa. Nažalost, u BiH je veliki broj onih koji su ostali bez posla, samim tim i bez prihoda pa im ni sniženja ne znače mnogo. “Dobila sam otkaz nedavno, tako da ne mogu bankrotirati zbog Crnog petka, bankrot je već proglašen. Možda da to gledam s pozitivne strane, da se napokon odmorim od materijalnoga. Još mi šoping ne nedostaje. Koliko će to potrajati, ne znam”, kaže jedna od tisuća onih koji su posljednjih mjeseci u BiH ostali bez posla. Za očekivati je da će se ove godine bolje prodavati prehrambene namirnice, ovlaživači prostora, maske i sredstva za dezinfekciju, dok bi tekstil, tehnika i namještaj mogli ići slabije nego inače. Kupci bi, stoga, mogli naići i na veće popuste nego lani.

Kupnja darova

Osim zime, uskoro dolaze i blagdani te će mnogi Crni petak iskoristiti za kupnju dekoracija ili darova za najmilije. “Na Crni petak kupujem svake godine, a tako ću i ove. To je idealno vrijeme za pronalazak i kupnju darova za blagdane jer se neki od najboljih blagdanskih proizvoda mogu ‘uhvatiti’ po vrlo pristupačnim cijenama pa se kupnja ne mora brzinski obavljati nekoliko dana prije Božića”, smatra Katarina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?