Ljubo Bešlić u intervjuu

Zbog OHR-a u Mostaru nema lokalnih izbora, ali grad i u ovoj situaciji stabilno funkcionira

Ljubo Bešlić
28.09.2015.
u 06:15

Bešlić kaže kako je OHR nametnuo rješenja koja su Mostar dovela u sadašnju poziciju pa bi OHR trebao riješiti problem koji je sam stvorio

Bešlić kaže kako se mnogo vremena troši na sastavljanje vlasti nakon izbora, te kako se u BiH na izbore izlazi svake dvije godine. Troši se mnogo novca, a prekida se rad vlasti i rad na reformama. Ujediniti opće i lokalne izbore u BiH svakako bi bio pametan potez. Čeka se politički dogovor o ovome pitanju.

Mostar još uvijek nema Gradsko vijeće, ali je zato prošlog tjedna dobio županijsku Vladu. Profunkcionirala je barem jedna razina vlasti, a na lokalnu će se čekati, vjerojatno, još dugo jer je politički dogovor o tom pitanju još uvijek samo misaona imenica.

Čovjek koji je uključen u događaje na obje razine vlasti je Ljubo Bešlić. Gradonačelnik Mostara i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH HNŽ-a za "Večernji list" govori o formiranju županijske Vlade, političkim previranjima, stanju u Mostaru, mogućem spajanju lokalnih i općih izbora. Portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba prenosi nekoliko odgovora gradonačelnika Bešlića.

Večernji list: Nakon izbora za predsjednika ŽO HDZ BiH HNŽ, niste davali intervjue, krenuli ste u pregovore o novoj Vladi u Mostaru. Proces je završen, Vlada formirana, kako su tekli pregovori?

Nisam davao intervjue ni izjave zato što sam odmah započeo s aktivnostima u želji da čim prije uspješno okončamo pregovore. Nisam želio izlaziti s bilo kakvim špekulacijama. Svaki medijski istup uvijek usložnjava situaciju jer svatko sebi daje za pravo nešto negativno izvlačiti iz konteksta dane izjave. U pregovorima smo nastojali biti korektni obostrano te dogovorno nismo izlazili u medije da nam to ne bi omelo dotadašnje napretke. Sigurno da su pregovori bili teški, ali smo kroz njih uspjeli održati korektan odnos i ono što je najvažnije dogovorili Vladu. To je svakako uspjeh vrijedan spomena.

Večernji list: Kada će Mostarci birati novu vlast i imati Gradsko vijeće?

Na to pitanje je izuzetno teško odgovoriti. Iz odgovora je vidljiva neizvjesnost, a sadrži mnogo elemenata. Ustavni sud je eliminirao članke iz Izbornog zakona BiH vezane uz Mostar koji su ocijenjeni kao diskriminacijski. Izbori u Mostaru ovise o izmjeni Izbornog zakona BiH koji donosi Parlamentarna skupština BiH. Kada će se politički postići dogovor da se na temelju dogovora donese izmjena i dopuna Izbornog zakona u parlamentarnoj proceduri veoma je teško reći. Mi se iskreno nadamo kako bi se to moralo vrlo skoro dogoditi. Ako tako ne bude, možda bi međunarodna zajednica trebala izvršiti usklađivanje s presudom suda. Razlog je što je OHR i nametnuo te članke kojih danas nema temeljem presude Ustavnog suda BiH pa bi bilo logično da to ispravi. Rokovi koji su bili utvrđeni su već odavno prošli te mislim da se Mostar mora riješiti kako bi se održali izbori za Mostar u sklopu sljedećih lokalnih izbora. Mostar bi morao dobiti zakonodavno i izvršno tijelo. Ono što je za mene trenutačno važno da grad funkcionira stabilno dok se nalazi u ovakvom statusu.

Večernji list: Kada počinju pregovori o promjeni Statuta grada?

Sada kada smo uspostavili Vladu na razini Hercegovačko-neretvanske županije, treba izvršiti određene pripreme i otpočeti razgovore sa svim zainteresiranim strankama u Mostaru u idućih petnaestak dana.Nadam se da će razgovori uroditi plodonosnim rezultatom kako bi se ovo stanje čim prije promijenilo.

Večernji list: Kakvo je stanje u Mostaru, kako grad funkcionira?

Mostar u ovome trenutku uspijeva podmiriti planirane obveze, što je najvažnije za grad. To je znak da smo prilično realno projicirali proračun. Trudim se zajedno sa suradnicima gdje nastojimo ublažiti što je moguće više nedostatke zakonodavne vlasti. Kada promatrate sa strane da grad izvršava sve predviđene obveze, da se mnogi, pa čak i megaprojekti (kolektori, prečistač, odlagalište) za grad realiziraju, sasvim sigurno može se reći da grad funkcionira stabilno u skladu sa svojim mogućnostima u ovakvim situacijama.

Komentara 1

AI
andja.ivan.knezevic
10:26 28.09.2015.

Mostar će funkcionirati da nikoga nema na vlasti, nikakva se razlika ne osjeća i kada se uspostavi vlast ,ako to i kada bude.ljudi jednako loše žive , malo se sada više prekopavaju kontejneri,samo se još više osjeća neka učmalost, rezignacija i nevoljnost.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?