Samo u Sarajevskoj županiji

Zbog odbijanja cijepljenja djeteta kazne dobilo 355 roditelja

cijepljenje
04.02.2024.
u 16:30

Zbog odbijanja cijepljenja djece cjepivima iz obveznog programa cijepljenja samo u Sarajevskoj županiji tijekom prošle godine kaznu u visini od 100 konvertibilnih maraka dobilo je 355 roditelja. Cijepljenje djece protiv zaraznih bolesti predstavlja zakonsku obvezu u Bosni i Hercegovini, a za roditelje koji to izbjegavaju predviđene su i novčane kazne do 2000 maraka. Pedijatri su nadležni, ako roditelji odbiju cijepiti svoju djecu, pozvati inspekciju, a inspekcija je nadležna za kažnjavanje tih roditelja.

Roditelji, cijepite djecu

Naime, zbog opasnosti od povratka nekada iskorijenjenih zaraznih dječjih bolesti, male procijepljenosti te povremenih izbijanja epidemija, prvenstveno ospica, a u posljednje vrijeme i velikog kašlja ili hripavca, strože su mjere kada je u pitanju neodazivanje na pozive za cijepljenje. Trenutačno je u Federaciji BiH ponovno najveća opasnost od ospica jer je epidemija najprije počela u Tuzlanskoj županiji, i to u četirima općinama. Sarajevska županija za sada broji zaražene i poziva roditelje da cijepe djecu. Nadležni su pozvali roditelje da u što većem broju dovedu djecu na cijepljenje u Dom zdravlja Vrazova i Dom zdravlja Saraj-Polje u Sarajevu.

U prva tri tjedna 2024. godine u Tuzlanskoj županiji registrirano je 47 oboljelih, kazao je Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, te dodao da su zabilježeni zaraženi u Sarajevskoj županiji te u Zeničko-dobojskoj. Naveo je i da je u proteklim godinama ostvaren nizak obuhvat imunizacijom protiv ospica te da "sve govori o potencijalnom velikom riziku širenja epidemije i u druge dijelove zemlje". Inače, ospice su zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem i inkubacija traje od sedam do 14 dana. Kliničku sliku uglavnom prate povišena tjelesna temperatura, curenje iz nosa, proljev i povraćanje, grlobolja, kašalj i osip koji počinje od lica prema vratu i dalje se spušta na grudni koš, trbuh i ekstremitete. Za siguran kolektivni imunitet potrebno je da 95 posto stanovništva bude cijepljeno. Nažalost, u Federaciji BiH taj postotak je značajno manji. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, upravo je procijepljenost cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole najmanja. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije, tijekom prošle godine prvom dozom MRP cjepiva ukupno je cijepljeno svega 27,87 posto djece koja su tu dozu trebala primiti u prvoj godini života te 13,91 posto djece u drugim dobnim skupinama.

Veliki kašalj

Isti podaci govore i kako je drugu dozu MRP cjepiva primilo 34,6 posto djece prema programu imunizacije, odnosno šeste godine starosti i prije polaska u školu, te 25,8 posto djece drugih dobnih skupina. Krajem prošle godine na području Federacije BiH pojavio se i određen broj slučajeva zaraze velikim kašljem ili hripavcem. Ni kod ove bolesti nije isključena pojava epidemije, kao što je to slučaj u Republici Hrvatskoj, jer je opseg imunizacije ovim cjepivom, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, tek 68 posto. Uzročnik hripavca je bakterija Bordetella pertussis. Nakon ulaska u dišni sustav novog domaćina bakterije se brzo razmnožavaju i počinju stvarati toksine (pertusisni toksin PT) i druge biološki aktivne tvari. Jedna od najvažnijih posljedica infekcije je oštećenje i poremećaj funkcije respiratornog epitela s posljedičnim stvaranjem gustog i žilavog sekreta te nemogućnošću njegova normalnog izbacivanja. Širi se kapljičnim putem, a preventivne mjere kod velikog kašlja su cijepljenje, izolacija i profilaksa. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?