Manje novca za jedinice lokalne samouprave

Zbog novca se općine i gradovi pobunili protiv županija i FBiH

novac km
19.02.2016.
u 07:00

Savez općina i gradova u Federaciji BiH traži od federalne Vlade izmjene odluke po kojoj će tijekom 2016. godine osjetno manje dobivati novca koji im pripada za ceste u prihodima od neizravnih poreza.

Nezadovoljstvo u Savezu

O ovom problemu je nedavno raspravljalo i Povjerenstvo za ekonomski razvoj općina i gradova i financije u FBiH, pri čemu je izraženo nezadovoljstvo odlukom koju je donijelo Federalno ministarstvo financija, a tiče se određivanja udjela županija, jedinica lokalne samouprave i mjerodavnih županijskih ustanova te načina raspoređivanja tih prihoda za 2016. godinu. Spomenuto povjerenstvo izrazilo je svoje nezadovoljstvo uputom kojom se dovodi u pitanje stabilnost većine jedinica lokalne samouprave. U vezi s tim zaključeno je da se uputi zahtjev Federalnom ministarstvu financija za detaljnu analizu upute u cilju sagledavanja učinaka ove upute na stabilnost pojedinih jedinica lokalne samouprave. Posebno je izražena sumnja u obračun indeksa razvijenosti korištenog u formuli u uputi za koju su se članovi Povjerenstva usuglasili kako je potrebno da je ažurira Federalno ministarstvo financija.

O spornoj odluci federalnih vlasti sljedećih dana raspravljat će Predsjedništvo Saveza općina i gradova u Federaciji BiH. Traže i izmjenu u primjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Savez gradova i općina u Federaciji BiH traži da se kao relevantni statistički podaci prilikom raspodjele javnih prihoda koriste oni iz evidencije Federalnog zavoda za statistiku ili Agencije za statistiku BiH koji se odnose na popis stanovništva iz 2013. godine. Savez općina i gradova tražit će od županijskih i vlasti Federacije BiH poštovanje principa autonomnosti i jačanja institucija lokalne vlasti. Smatraju kako je osnovni problem bitno sužavanje osnovnih prava i samostalnih poslova lokalne samouprave, suprotno zahtjevima i preporukama Europske povelje o lokalnoj samoupravi. “Tako, paradoksalno, općine u Federaciji BiH obavljaju većinu svojih samoupravnih, izvornih nadležnosti kao prenesene (npr. kultura, turizam, komunalne djelatnosti, briga o lokalnom zemljištu...), dakle pod punom i striktnom kontrolom s razine županija”, ističe se u proglasu Saveza gradova i općina FBiH.

Tužbe zbog šuma

Oni sugeriraju kako im se stalno godinama sužava područje izvornih poslova te, povećavajući opseg prenesenih poslova, više razine u oba entiteta bitno ugrožavaju autonomiju lokalnoj razini vlasti, zadržavajući za sebe snažnu nadzornu funkciju, ali i pravo da u bilo kojem trenutku mogu od općina oduzeti povjerene poslove i vratiti ih u svoju nadležnost. Desetak općina podiglo je protiv županija i Federacije BiH na Ustavnom sudu FBiH tužbu zbog kršenja Europske povelje o lokalnoj samoupravi i odredbi Zakona o osnovama lokalne samouprave u FBiH. Najviše tužbi stiglo je zbog toga što su općine izuzete od upravljanja šumama i šumskim zemljištem. Federacija BiH nije poštovala ni pravo da općine provode Zakon o upravljanju koncesijama, Zakon o pripadnosti javnih prihoda, Zakon o turističkim zajednicama. “Umjesto općina, prirodnim bogatstvima”, kako stoji u jednoj od brojnih odluka Ustavnog suda FBiH, “upravljaju i gospodare druge pravne osobe i institucije, dok su jedinice lokalne samouprave potpuno isključene iz postupka odlučivanja”. Kako FBiH nije u pravu, vidjelo se na primjeru kršenja Zakona o šumama. Upravo je Ustavni sud Federacije BiH jasno kazao kako je osporeni Zakon o šumama donesen bez bilo kakvih konzultacija s jedinicama lokalne samouprave i da nije izvršeno usklađivanje osporenog zakona sa Zakonom o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije