Zastupnica Suzana Krišto:

Zbog neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama na tržištu rada, mladi i u SBŽ-u su u nepovoljnom položaju

03.10.2018.
u 14:30

Srednjobosanska županija pozitivno je okružje u kojem mladi trebaju zdravo odrastati, ostvarivati sva svoja prava i biti u okružju u kojem su zaštićeni i cijenjeni. Glasovi mladih trebaju se uvažavati i biti podržani kako bi mogli ostvarivati svoje obrazovne, radne, kulturne, sportske i druge potencijale - osnovna je teza mlade zastupnice u Saboru SBŽ-a Suzane Krišto, koja je na jučerašnjoj sjednici u saborsku proceduru predala nacrt strategije za mlade.

Što točno stoji u strategiji doznali smo od zastupnice Krišto. - Strategija za mlade dokument je institucija vlasti s programskim pristupom djelovanjima prema mladima, što uključuje definirane probleme i potrebe mladih, strateške pravce djelovanja te ciljeve strategije i mjere za realizaciju ciljeva strategije. Na razini županije, u skladu s ustavnim mjerodavnostima i zakonom, strategija obvezno sadrži programe djelovanja za mlade u pojedinim oblastima sektora za mlade - kazala nam je Krišto. Kao prvi problem s kojima se mladi susreću u strategiji je neusklađenost obrazovnog sustava s trenutačnim i budućim potrebama na tržištu rada u BiH i EU, što mlade ljude dovodi u dugoročno nepovoljan položaj, a gospodarstvo BiH čini nekonkurentnim. Neke od mjera koje bi riješile ovaj problem u strategiji se navode kao program razvoja ljudskih resursa u SBŽ-u kao najznačajniji dio razvojnih strategija, a potrebno je uskladiti i postojeće strateške dokumente ove županije. Iskazana je i potreba za nedostajuće strateške dokumente za usklađivanje obrazovnog sustava s tržištem rada. Kao jedan od problema koji je detaljno opisan, kao i njegova moguća rješenja je nezaposlenost i dolazak mladih i obrazovanih kadrova. - Izuzetno visoke stope nezaposlenosti mladih uzrokuju odlazak mladih iz naše županije jer većina njih vidi alternativu u odlasku u inozemstvo radi zaposlenja i općenito boljeg životnog standarda, stoji, između ostaloga, u strategiji. Kao moguće rješenje navodi se kreiranje održive mreže socijalne sigurnosti i pomoć za skupine mladih na granici siromaštva. Nezaposlenost je moguće smanjiti i kroz razvoj poduzetničkog duha mladih kroz promocije omladinskog poduzetništva, organiziranje obuke za kreiranje biznis planova kao i konkretne poticaje za započinjanje omladinskih biznisa.

Ovo su samo neke od mjera koje se navode u strategiji. Krišto nam je na kraju kazala kako će uložiti sve napore kako bi pružila potporu mladima u različitim oblastima društvenog života.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?