Izvješće

Zbog iseljavanja stanovništva blago povećana zaposlenost u BiH

02.04.2019.
u 21:00

U BiH je došlo do blagog povećanja zaposlenosti (0,8%) u prošloj godini, a stopa zaposlenosti (15 - 64 godine starosti) povećala se na 44 posto. Međutim, ovo povećanje više je rezultat značajnog pada broja radno-sposobnog stanovništva zbog zajedničkog učinka niske stope plodnosti i iseljavanja, nego stvaranja novih radnih mjesta, navodi se u izvješću “Trendovi tržišta rada na zapadnom Balkanu u 2019.”, koje su objavili Svjetska banka i Institut za međunarodne ekonomske studije iz Beča (WIIW), piše Večernji list BiH. 

Rodne razlike

Unatoč povećanju, i stopa aktivnosti i stopa zaposlenosti žena u BiH bile su niske u usporedbi s većinom drugih zemalja u regiji i zemlja je zadržala značajne rodne razlike u zapošljavanju. U 2018. godini radna mjesta prvenstveno su generirana u industriji i uslugama, ali su pala u poljoprivredi. Nezaposlenost je pala na 18,4 posto, dostigavši povijesno najniže razine, što je samo djelomično rezultat povećanja zaposlenosti, ali i smanjenja radne populacije i povećanja neaktivnosti. Dugotrajna nezaposlenost ostala je visoka i iznosi 82 ​​posto od ukupnog broja nezaposlenosti. Nezaposlenost mladih smanjena je za sedam postotnih bodova na 38,8 posto u odnosu na 2017. godinu, što bi moglo biti dijelom i zbog nastavka emigracije. Učinak tržišta rada na zapadnom Balkanu i dalje se popravlja, iako sporije nego u prethodnim godinama unatoč snažnijem ekonomskom rastu u regiji, konstatira se u izvješću.

Rast BDP-a

Između drugog tromjesečja 2017. i drugog tromjesečja 2018. godine otvoreno je oko 68.000 novih radnih mjesta, u odnosu na 231.000 godinu ranije. Za razliku od toga, rast BDP-a u regiji se povećao s 2,5 posto u 2017. na 3,9 posto u 2018. Albanija i Crna Gora bilježe najsnažniji rast broja radnih mjesta u regiji, od po 3,3 posto svaka, a slijedi Sjeverna Makedonija s povećanjem od 2,1 posto. Većina novih radnih mjesta otvorena je u industriji i uslugama. Nezaposlenost je na povijesno niskim razinama u većini zemalja zapadnog Balkana, uz pad sa 16,2 posto na 15,3 posto u prošloj godini. Stope nezaposlenosti kreću se od oko 12 posto u Srbiji i Albaniji do 29 posto na Kosovu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije