škola hrvatskog jezika

Zbližili se učenici Širokog Brijega, Orašja i Osijeka

04.07.2019.
u 12:20

Već šestu godinu zaredom održava se Međunarodna ljetna škola hrvatskog jezika “Faust Vrančić” na otoku Prviću kod Šibenika.

Učenje

Školu je organizirao Ogranak Matice hrvatske, odnosno dr. sc. Ružica Pšihistal i Darko Pšihistal, ravnatelj Graditeljsko-geodetske škole Osijek. Ideja Škole zapravo je zbližavanje učenika i profesora iz raznih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja koje održavaju nastavu na hrvatskom jeziku, a ove godine to su bile srednje škole iz Osijeka, Orašja i Gimnazija iz Širokog Brijega.

Polaznici su sudjelovali u redovitim radionicama poput jezične, medijske, dramske, tehničke i govorničke koje su organizirali srednjoškolski profesori iz gore navedenih gradova. Tema ovogodišnje škole bila je “Priče i pričanja”. Polaznici su mogli naučiti više o izumitelju i jezikoslovcu Faustu Vrančiću kojem je zadnje počivalište na ovom otoku u crkvi Gospe od Milosti u blizini samostana u Prvić Luci, gdje je naš domaćin bio don Božo Škember. Učenici su svakodnevno imali po jedno stručno predavanje sveučilišnih profesora poput dr. sc. Marijane Borić, redatelja i producenta Miljenka Dujele, dr. sc. Teodore Vigato i dr. sc. Ivice Vigata. Ostatak dana učenici su provodili u kreativnom radu obveznih i izbornih radionica i slobodnom vremenu koje su najčešće provodili u druženju na plaži ili u sportskim aktivnostima. Program su obogatili i izleti na susjedni otok Zlarin i u grad Šibenik. Koliko je učenicima bilo zanimljivo, moglo se vidjeti iz dirljivih rastanaka naših učenika i učenika iz Orašja i Osijeka. Škola je uspjela postići svoj glavni cilj, odnosno zbližila mlade ljude i pokazala da je moguće zajedništvo iako dolaze iz različitih krajeva.

Uspomene i prijateljstva

Svoje sposobnosti, talente i timski rad mogli su pokazati na oproštajnoj priredbi na kojoj su učenicima i profesorima uručene diplome i zahvalnice čime se službeno zatvara ova ljetna škola. Širokobriješku Gimnaziju predstavilo je 15 učenica, odnosno Andrea Šakota, Antonija Kožul, Helena Lasić, Ines Marija Bilinovac, Iva Ćubela, Ivona Galić, Janja Martinović, Katarina Hrkać, Klara Kraljević, Lara Rezić, Lucija Čolak, Marija Galić, Martina Čolak, Matea Kvesić i Patricija Mikulić te profesorice Maja Zovko, Ana Skoko, Anica Šušak i Jelena Marušić koje su na kraju zajednički kazale:

- Na kraju možemo reći da je ovo bilo jedno prekrasno iskustvo i da su učenice, a i mi njihove profesorice, stekle nova prijateljstva i jednu vrijednu uspomenu. S radošću ćemo se prisjećati prvićkog ljeta 2019. godine i nadati se da ćemo ponovno imati priliku biti dijelom ovakve organizacije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?