SARAJEVO/BIHAĆ

Završena druga OESS-ova praktična vježba o suzbijanju nasilnog ekstremizma u BiH

16.03.2018.
u 14:54

Šef Sekcije za politiku i planiranje pri Misiji OESS-a u BiH Joeri Maas kaže da je cilj te vježbe bio osposobiti nadležne aktere na državnoj i lokalnoj razini za efikasnije suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu

Misija OESS-a u BiH u suradnji s Radnom skupinom za borbu protiv terorizma pri Konzorciju "Partnerstvo za mir" okupila je u Bihaću više od 70 sudionika iz raznih oblasti djelovanja na vježbi u čijem fokusu je bilo izražavanje praktičnih gledišta, stavova i ideja o prevladavanju izazova koje sa sobom nosi nasilni ekstremizam.

Predstavnici svih razina vlasti, pravosuđa, agencija za provođenje zakona, organizacija civilnog društva, medija, sektora obrazovanja i zdravstva, vjerskih institucija i lokalnih zajednica na dvodnevnoj vježbi  mogli su, kroz simulaciju (zasnovanu na različitim scenarijima) ponuditi odgovore na pitanja o povratku i reintegraciji terorističkih boraca sa stranih ratišta i aktivnostima koje s tim u vezi treba poduzeti na lokalnoj razini.

Šef Sekcije za politiku i planiranje pri Misiji OESS-a u BiH Joeri Maas kaže da je cilj te vježbe bio osposobiti nadležne aktere na državnoj i lokalnoj razini za efikasnije suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu.

- Organizacijska složenost BiH može otežati zajedničku realizaciju aktivnosti i koordinaciju između više različitih institucija. Međutim, široki spektar sudionika koji su nazočili vježbi ukazuje na postojanje političke volje za rješavanje tog važnog pitanja – kazao je.

Profesor Peter Forster iz Radne skupine za borbu protiv terorizma pri Konzorciju „Partnerstvo za mir“ izjavio je da je vježba stvorila forum za vođenje rasprave o tome kako mjere za sprečavanje, intervenciju i umanjivanje posljedica nasilnog ekstremizma mogu biti integrirane u državne i lokalne politike rada i programe za njihovu realizaciju.

Premijera USŽ Husein Rošić smatra da su važne diskusije te vrste na lokalnom nivou „jer je ta razina najbliža građanima“.

- Tu se u korijenu može uočiti problem, pojava nametanja ekstremnih stavova bližoj okolini. I zato moramo prije svega djelovati preventivno i objasniti da pravo na slobodu mišljenja ne opravdava nasilno ponašanje - dodao je premijer Rošić, saopćeno je iz Misije OESS-a u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?