Iz BiH udaljeno 60 migranata

Zaustavljeno 9000 migranata, najavljen prijam novih policajaca

11.09.2020.
u 15:36

Situacija s migrantskom krizom u BiH pokazuje razočaravajući stupanj nepostojanja koordinacije, kao i konstantno izbjegavanje provođenja obveza prema Graničnoj policiji koja već godinama upozorava na nedostatak ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava za učinkovitu zaštitu istočne granice. U cijeloj priči pojavljuju se optužbe na račun Granične policije koje su apsolutno neutemeljene budući da je svatko tko prati tematiku i poznaje stanje u kontekstu kapaciteta svjestan kako ta institucija ulaže maksimalne napore kako bi pokrila 650 kilometara dugu granicu na istoku BiH.

Maksimalni angažman

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić naglasio je u izjavi za Večernji list kako su optužbe da Granična policija BiH migrante vraća s granice s Hrvatskom u Unsko-sanskoj županiji, dok ih istodobno propušta na istočnoj granici te da srpski granični policajci štite Srbiju, a Hrvati štite hrvatsku granicu, apsolutno netočne, neprofesionalne i tendenciozne.

“Umjesto da se ujedinimo u borbi protiv nezakonitih migracija, događaju se optužbe poput navedenih i nastoji se osporiti maksimalni angažman pripadnika GP-a BiH, a svi oni koji nas optužuju i stavljaju još veći teret na GP nisu dobronamjerni i nije im cilj riješiti migrantsko pitanje, nego iz političkih ili drugih njima znanih razloga diskreditirati Graničnu policiju i mene osobno”, naglasio je Galić.

Granična policija BiH, sukladno Zakonu o graničnoj kontroli, kako na ulazu u BiH tako i na izlazu iz BiH, kontinuirano poduzima mjere i aktivnosti na zaštiti državne granice te je, navodi Galić, izrađen i realiziran niz operativnih planova kako bi se adekvatno odgovorilo na migracijsko pitanje. Svima je jasno, poručio je, s kakvim se problemima Granična policija suočava i da nedostatak policijskih službenika značajno ograničava kapacitete Granične policije BiH u obavljanju poslova nadzora državne granice BiH kao osnovnog načina otkrivanja i sprječavanja nezakonitih migracija.

“Granična policija BiH maksimalno crpi ljudske resurse u zaštiti državne granice”, jasno je dao do znanja ravnatelj Galić.

Prema procjeni i analizi rizika, Granična policija preraspoređuje postojeće kadrovske kapacitete na dijelove granice gdje je najveći migracijski pritisak. Kontinuirano se kao ispomoć Graničnoj policiji BiH angažiraju policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH. Na osnovi sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj suradnji u nadzoru granice između Granične policije BiH i drugih policijskih agencija u BiH, ispomoć Graničnoj policiji u obavljanju poslova nadzora i zaštite državne granice BiH pruža i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske.

Granična policija u srpnju 2019. godine potpisala je i sporazume o pružanju pomoći i operativnoj suradnji u nadzoru granice s Policijom Distrikta Brčko BiH te ministarstvima unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, Posavske županije, Zapadnohercegovačke županije i Hercegbosanske županije.

Od početka ove godine policijski službenici Granične policije BiH odvratili su više od 9000 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice. Stanje s migracijama sve je složenije, ali unatoč tome, Granična policija sa svim raspoloživim sredstvima ulaže maksimalne napore u zaštiti državne granice.

Potrebna pomoć

Njezini pripadnici iz dana u dan pokušavaju i uspijevaju nadljudskim naporima zaštititi istočnu granicu, no kako bi i dalje u tomu uspijevali, potrebna je izdašna materijalno-tehnička, ali i kadrovska podrška.

Granična policija primorana je improvizirati pa se tako na točkama pojačanog pritiska koristi izvanredno angažiranje policijskih službenika Granične policije, kao i interno premještanje, a u cilju očuvanja sigurnosti granice veliku pomoć predstavlja specijalistička oprema, bespilotne letjelice i službeni psi.

S druge strane, Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o utvrđivanju plana prijma kadeta u policijske agencije na razini BiH kojim je predviđeno zapošljavanje 300 kadeta u Graničnu policiju BiH do kraja travnja 2022. godine. No, kako bi se pokrile sve kritične točke ilegalnih prelazaka, nedostaje oko 1100 policijskih službenika.

Istodobno, kako je potvrdio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u ovoj instituciji postoji konsenzus o tome da BiH treba raditi na readmisiji migranata, a naglasio je i kako će se raditi na ojačavanju Granične policije te kako Vijeće ministara treba odobriti financijsku pomoć u iznosu od pet milijuna maraka za program upravljanja migrantskom krizom. Paralelno s tim nastojat će se ispuniti cilj onemogućavanja ulaska migranata u naseljena mjesta u BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?