svjedoci ratnih događaja otkrivaju

Zaustavljanje tenkova JNA u Pologu: Eksploziv za akciju poslan je iz Novog Travnika

09.05.2023.
u 19:15

Novotravnički Hrvati te svi oni koji su u HVO-u vidjeli snagu spremnu i sposobnu pružiti otpor agresorskoj JNA početkom 90-ih, u Novom Travniku organizirali su nekoliko akcija sprječavanja odvoza teškog naoružanja iz Kombinata “Bratstvo”

U mjestu Pologu između Širokog Brijega i Mostara ovih je dana obilježena 32. godišnjica zaustavljanja tenkova JNA.

 

Hrvati i potezi

Plastični eksploziv korišten u ovoj akciji zaplijenjen je u skladištu eksploziva JNA u Vilenici pokraj Novog Travnika, kažu za Večernji list BiH svjedoci ratnih događaja u ovoj srednjobosanskoj općini. Novotravnički Hrvati te svi oni koji su u HVO-u vidjeli snagu spremnu i sposobnu pružiti otpor agresorskoj JNA početkom 90-ih, u Novom Travniku organizirali su nekoliko akcija sprječavanja odvoza teškog naoružanja iz Kombinata “Bratstvo” koji je u to vrijeme bio najveća tvornica raketnog i topničkog naoružanja u jugoistočnoj Europi, na ratišta u Hrvatsku. Nekoliko je primjera zaustavljanja odvoza teškog naoružanja iz Bratstva, baš poput akcije u Pologu, ali se o njima vrlo malo zna i još manje govori.

- Koliko je velika tvornica bila u pitanju, najbolje govori podatak da je u Bratstvu konstantno bio otvoren natječaj za prijam inženjera - kaže Jozo Sekić, jedan od inženjera koji su radili u Bratstvu i prvi predsjednik općine Novi Travnik izabran nakon višestranačkih izbora. Oni koji su radili u pogonima Bratstva budno su pratili svaki potez unutar, ali i izvan tvornice, svjesni da će se dio naoružanja iz Bratstva pokušati prebaciti na ratišta u Hrvatsku te će biti korišteno u srpskoj agresiji. - U Bratstvo su 1991. dolazila brojna izaslanstva najviših političkih i vojnih dužnosnika bivše države, od generala Milutina Kukanjca do Muhameda Čengića. Mi koji smo bili dio sustava bili smo svjesni da će oružje koje se proizvede u novotravničkoj tvornici završiti na ratištu u Hrvatskoj te smo na sve moguće načine pokušali spriječiti da se to i dogodi. Ja sam se tako na jednom od sastanaka pozvao na međunarodni embargo tražeći da se on poštuje, odnosno da se zaustavi odvoženje topništva i teškog oružja u Hrvatsku - prisjeća se Sekić koji nam kazuje da je raketama Orkan proizvedenim u Novom Travniku JNA granatirala i Zagreb.

 

Blokirali izvoz

Tako je na jedan od sastanaka političkih i vojnih čelnika bivše države, na kojemu su bili i Biljana Plavšić, prva članica Predsjedništva RBiH iz reda srpskog naroda, te Momčilo Krajišnik, osnivač SDS-a, oboje haaški osuđenici nakon rata, Drago Skočibušić iz Bučića, poznat po nadimku Skočo, došao u vojnoj odori s hrvatskim znakovljem. Nije dopustio ni da ga se razoruža, a Plavšić i Krajišniku svojim je nastupom poručio da je tvornica pod nadzorom hrvatskih dragovoljaca Novog Travnika. Skočo je i jedan od sudionika akcije “vezanja straže” u Bratstvu.

- Budući da sam i sam radio u tvornici, znao sam vrlo dobro raspored straže koju smo s maskama na licu noću vezali. Nitko u toj akciji nije ozlijeđen, namjera nam je bila poslati poruku da pratimo što se događa u krugu tvornice. Sutradan sam došao u svoju smjenu praveći se da ništa ne znam o događaju - ispričao nam je Drago Skočibušić.

Na ovoj akciji i porukama nije se stalo, uslijedile su akcije izvan kruga tvornice kojima je blokiran izvoz naoružanja u Hrvatsku. Po spoznajama da će oružje iz Bratstva završiti na zadarskom te drugim ratištima u Hrvatskoj, novotravnički Hrvati u više su navrata blokirali izvoz iz Bratstva. Nakon blokade ceste koja se dogodila 25. listopada u Bučićima, 12 kamiona s naoružanjem vraćeno je u tvornicu. Nova blokada bila je u Bučićima 24. veljače 1992.

- Drvenim trupcima, balvanima kako se to kaže u ovom kraju, postavljenima na cestu u veljači 1992., a dotad smo već prikupili određene količine oružja, onemogućili smo da tri tegljača oružja JNA iziđu iz Novog Travnika - prisjeća se Skočibušić, dragovoljac Domovinskog rata.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije