Tadić- Brammertz

Zatvaranje MKSJ-a nije kraj pravosuđa za ratne zločine u BiH

06.11.2017.
u 16:57

Vršiteljica dužnosti glavnog tužitelja Gordana Tadić danas je u Tužiteljstvu BiH razgovarala s glavnim tužiteljem MKSJ-a i Mehanizma za međunarodne krivične sudove Sergeom Brammertzom o potrebi za osiguranjem kontinuiteta u domaćem procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i čvrste suradnje tužiteljstava BiH i MMKS-a.

Suglasili su se da zatvaranje MKSJ-a ne predstavlja kraj pravosuđa za ratne zločine u BiH, već početak idućeg poglavlja. Tužiteljstva u regiji, uključujući i Tužiteljstvo BiH, sada mora nastaviti rad MKSJ-a tako što će dovesti više počinitelja pred lice pravde, dok će Ured tužitelja MMKS-a pružiti punu podršku i pomoć njihovim naporima.

Dogovoreno je da će najviši prioritet za Tužiteljstvo BiH biti procesuiranje preostalih kompleksnih slučajeva protiv osumnjičenih na višoj i srednjoj raziini ili onih koji uključuju osjetljive zločine kao što je seksualno nasilje povezano sa sukobom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

U skladu sa Stategijom okončanja rada MKSJ-a, Tužiteljstvo MKSJ-a i Tužiteljstvo BiH su od 2003. godine imali čvrstu suradnju, koja je uključivala i uspješno prosljeđivanje predmeta iz MKSJ-a u Bosnu i Hercegovinu, omogućavanje pristupa bazi podataka sa dokaznim materijalom Tužiteljstva MKSJ-a, program angažiranja oficira za vezu koji je financirala Europska unija, te blisku suradnju u konkretnim predmetima.

Tužitelji su suglasni da je nužno da se ta suradnja nastavi i ojača, kako bi se Tužiteljstvu BiH omogućilo da ostvari ciljeve utvrđene u Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina.

Tadić je pozdravila namjeru Tužiteljstva MMKS-a da nastavi i pojača svoju podršku domaćem pravosuđu za ratne zločine u BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije