sjednica

Zastupnički dom usvojio izmjene i dopune Izbornog zakona BiH

borjana
27.04.2016.
u 17:04

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje je predložila Interresorna radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva, odnosno zastupnici Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović.

Izmjene i dopune nakon usvajanja u drugom čitanju uz usvojeni amandman odmah su dostavljene Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i to po hitnoj proceduri.
Usvojeni su i amandmani Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Zastupnici nisu podržali amandman Damira Arnauta, Mirsada Isakovića, Maje Gasal-Vražalice i Senada Šepića.

Podsjećamo, na dnevnom redu kao tri odvojene točke našle su se i izmjene Izbornog zakona BiH stavljene na usvajanje po hitnom postupku koje se tiču Mostara i to prijedlog zastupnika Mirsada Mešića i Damira Bećirovića, prijedlog zastupnice Borjane Krišto i prijedlog zastupnika Amira Fazlića i Mirsada Đonlagića.

O ovim prijedlozima zastupnici će se izjasniti do kraja sjednice. Opozicijske političke stranke upozorile su kako je vladajuća parlamentarna većina postigle dogovor da podrže hitnost postupka, ali ne i usvajanje izmjena ovog zakona.

Ako zastupnici danas ne usvoje izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na Mostare najvjerovatnije u ovom gradu ni ove godine neće biti raspisani lokalni izbori. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na sjednici 4. svibnja donijet će odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u našoj državi.

Inače, Interresorna grupa imala je dvije suštinske izmjene, a jedna je podizanje unutarstranačkog cenzusa za osvajanje mandata na stranačkoj listi na općinskim izborima 10 posto, a na općim 20 posto, te ista spolna struktura kako je definirana u postojećem Izbornom zakonu.

Manje zastupljenog spola mora biti minimalno 40 posto, a među prvih pet kandidata moraju biti i dvije žene.

 Lokalni izbori u BiH trebali bi biti održani 2. listopada.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uoči sjednice pozvao je bh. parlamentarce da konačno donesu odluku kojom će biti omogućeno provođenje lokalnih izbora u Mostaru.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije