sjednica

Zastupnička rasprava o Informaciji o stanju pravosuđa u BiH

14.06.2017.
u 12:36

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH su tijekom rasprave o Informaciji o stanju pravosuđa u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, uglavnom kritizirali stanje u ovoj oblasti.

Zastupnik u Zastupničkom domu i zamjenik predsjedatelja tog doma Mladen Bosić, koji je uime Kluba SDS-a ranije inicirao ovu sjednicu, kazao je da ne zna da li postoji član parlamenta BiH koji misli da je stanje u pravosuđu u BiH, u oba entiteta i u Brčko Distriktu, u dobrom stanju i da funkcionira u interesu društva.

- Imamo problem koji svi znamo da postoji i pitanje je tko je odgovoran da riješi taj problem, kakva je uloga i odgovornost parlamenta BiH zato što imamo ovakvo stanje  - naveo je Bosić.

Smatra da je najveća odgovornost upravo na parlamentu BiH koji je zadužen da donosi zakone u ovoj oblasti.

- Ovakvo stanje u pravosuđu nije pitanje da li su dobri ili loši ljudi na funkcijama u pravosuđu, da li su dobri ili loši tužitelji ili sudije, nego da je okvir u kojima im je dato da rade takav da je omogućio neviđenu korupciju, doveo do toga da sistem nije u stanju da se nosi s onim što svaki dan "davi“ naše društvo - ocijenio je Bosić.

Uvjeren je da je problem broj jedan u BiH upravo korupcija i pravosuđe koje ju štiti, a ne nacionalni sukobi i različita mišljenja,“jer na kraju se sve svede na interes“.

Zastupnik Denis Bećirović (SDP BiH) smatra da je ovu točku dnevnog reda i ovu posebnu sjednicu trebalo pripremiti na puno ozbiljniji i kvalitetniji način nego što je to danas slučaj te da poslanici moraju znati koji su očekivani efekti ove rasprave.

- Moramo pretpostaviti kako će rezultirati ova današnja sjednica. Sudeći prema onome što smo čuli u uvodnom izlaganju od ministra već na početku ove sjednice, smatram da će ovo danas biti jedna beskorisna pričaonica - smatra on.

Naveo je da su zaključci koji su ponuđeni poslanicima u formi preporuka na manje od pola stranice, a "svi su tipa nastaviti aktivnosti, definirati prijedloge, uložiti veće napore...“ te je Bećirović mišljenja da ovu informaciju treba odbiti.

Zastupnik Damir Arnaut (SBB BiH) je konstatirao da ova informacija nije dobila pozitivno mišljenje Ustavnopravne komisije te da je trebalo vratiti Ministarstvu pravde na doradu.

- Dnevni red jasno kaže, Informacija o stanju pravosuđa u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, što maltene, apsolutno nije dotaknuto u ovoj informaciji - naveo je Arnaut.

Predsjedatelj Kluba zastupnika SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao da je pravosuđe preduslov da se u ovoj zemlji stvari pokrenu s "mrtve točke“, ali nije korektno povezivati sud i tužiteljstvo.

- To je samo kod nas, kad kažu sud i tužiteljstvo, primakne se tužiteljstvo sudu i glumi treći stub vlasti. Dakle, tužiteljstvo je alat države, a sud je treć stub vlasti i to treba da razdvojimo - smatra Magazinović.

Zastupnik Senad Šepić (Klub zastupnika Nezavisni blok) je stava da treba otvoriti poštenu diskusiju i da ako ne mogu danas utvrditi konkretne zaključke, ovu diskusiju nastave sve dotle dok ne budu imali konkretna rješenja.

Predsjedateljica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević je kazala da bi, kada bi netko sa strane pročitao informaciju koju zastupnici imaju ispred sebe, "pomislio da živimo u Švicarskoj, da nemamo problema ni s organiziranim kriminalom ni s korupcijom“.

- Međutim, s obzirom da znamo kakvo je stanje, onda nam ovo govori da imamo sistem u regresiji. Statistika je poražavajuća, ovo što smo pročitali. Zanemarljiv broj procesuiranih predmeta organiziranog kriminala i korupcije, dominantan broj - 76 posto uslovnih kazni za "kaznena djela korupcije“ i visok procenat oslobađajućih presuda - navela je Pandurević.  

Po njenim riječima, stanje kaže da imamo hitnu potrebu da sistemski radimo ako hoćemo da se izborimo s onim što je najveća društvena pošast, a to je organizirani kriminal i korupcija.

Zastupnička rasprava je u tijeku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije