Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH bez potpore na izvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta F BiH

Zastupnici SBB-a povukli potpis i spasili Vladu FBiH

asfas
01.10.2015.
u 06:30

Inicijativa 22 izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH o izglasavanju nepovjerenja Vladi Federacije BiH, a većina potpisnika je iz oporbenog SDP-a, nije dobila potreban broj glasova na izvanrednoj sjednici ovog doma koja je održana u srijedu, 30. rujna. Spomenuta inicijativa dobila je tek 19 glasova. 31 izaslanik bio je protiv, a jedan suzdržan. Većinu glasova inicijativa je dobila jedino u klubovima srpskog naroda i ostalih. Protiv je bila većina u Klubu Hrvata te Klubu bošnjačkog naroda. Razlika u broju izaslanika koji su potpisali inicijativu u odnosu na broj izaslanika koji su je podržali prilikom glasovanja, javila se jer dio potpisnika ovog dokumenta nije bio na sjednici, ali i zbog činjenice da su izaslanici SBB-a odlučili povući svoje potpise s inicijative. To je tijekom rasprave jasno kazao Fuad Hadžimehmedović, izaslanik SBB-a. Na taj je način neizravno dao odgovor Predragu Kojoviću, izaslaniku Naše stranke na upit je li SBB na korak do ulaska u vlast u Federaciji BiH.

Žustra rasprava

Inače, oko inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH s Fadilom Novalićem (SDA) na čelu, povela se prilično žustra rasprava. Pokrenuo ju je Slaviša Šućur, izaslanik SDP-a, koji je kao glavni argument pokretanju inicijative naveo upitno postojanje parlamentarne većine. “Neka mi netko objasni postoji li većina u FBiH i tko je čini? Jer, bez parlamentarne većine ne možemo u reformske procese”, kazao je Šućur. “Želite li zaista biti dio europske priče i imate li za to hrabrosti, povucite inicijativu”, odgovorio je Jasenko Tufekčić (SDA), zamjenik predsjedateljice Doma naroda Parlamenta FBiH. Tomislav Martinović (HDZ BiH), predsjednik Kluba hrvatskog naroda, inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH nazvao je ljetnim izletom, odnosno “inicijativom radi inicijative”. “Nama ne treba politiziranje već rad”, kazao je Martinović.

Usvojeno 25 posto akata

A da je Vlada FBiH u proteklim mjesecima imala pune ruke posla, potvrdio je i Fadil Novalić, predsjednik Vlade. U obraćanju izaslanicima Novalić je naglasio kako je Vlada FBiH usvojila 25 posto akata iz Reformske agende. Demantirao je i potpisnike inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi o tomu da ministri ne dolaze na sjednice Parlamenta FBiH, a posebno je bio oštar u osvrtu na uništavanje Fonda mirovinskog osiguranja. “Fond MIO je neodgovornim odlukama uništila prošla Vlada od koje smo naslijedili 125 milijuna KM deficita koji se u međuvremenu popeo na 154 milijuna KM. Sa šest tisuća novozaposlenih uspjeli smo mjesečne gubitke Fonda MIO s osam milijuna KM smanjiti na četiri milijuna KM. Rast plaća i broja zaposlenih jedini je način da napunimo fondove koje je svojim odlukama urušila bivša Vlada FBiH”, kazao je Novalić te ponovio kako će aktualna Vlada FBiH ispuniti dana obećanja i pomalo se vraćati na prethodne datume isplate mirovina, odnosno približavati se prvom u mjesecu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije