Zastupnici PDPSBiH traže od Zvizdića da odgovori postoji li većina u parlamentu

20.09.2017.
u 12:08

Na dnevni red današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije uvršteno razmatranje zaključka kojim je Dom zadužio predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića da do danas prikupi potpise zastupnika čiju podršku ima u svom radu.

Ovo je na prošloj sjednici predložio zastupnik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović, a zaključak su zastupnici podržali, ali on se danas nije našao na dnevnom redu sjednice te je Ahmetović, u okviru rasprave o dnevnom redu upitao šta se s tim događa.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović podržao je Ahmetovića podsjećajući i da su u Domu naroda ranije podržane izmjene Izbornog zakona, ali da se to nikada nije našlo pred zastupnicima Zastupničkog doma.

Oni, ali i zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut, ocijenili su da će zastupnici danas imati o čemu raspravljati zahvaljujući zastupnicima koji su predložili različite izmjene zakonskih rješenja, ali ne i zahvaljujući predlaganju propisa od Vijeća ministara.

Zvizdića je danas pozvao i zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac da pred govornicom zastupnicima obrazloži da li postoji parlamentarna većina koja može donositi propise, podsjećajući da su javno zastupnici iz stranaka koje čine većinu kazali više puta da većina u parlamentu BiH ne postoji.

Inicijativu Ahmetovića nazvao je opravdanom, ali je na ovakvu raspravu u parlamentu zastupnik NDP-PDP-a Momčilo Novaković kazao da ova rasprava nema smisla jer i da se smijeni Vijeće ministara, niko neće predložiti novi saziv, podsjećajući da su opći izbori za godinu dana.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Fazlić također se osvrnuo na predloženi zaključak ističući da Vijeće ministara BiH ima parlamentarnu većinu jer u protivnom ne bi bilo ni imenovano, a ako neko misli da to nije tako neka predloži smjenu.

Fazlić je još zatražio i da se s dnevnog reda sjednice skine Godišnji izvještaj o radu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) za 2016. godinu jer na sjednici nije prisutan predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Dopredsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) pozvao je sve zastupnike koji misle da Vijeće ministara nema većinu da predlože kao novu točku dnevnog reda izglasavanje nepovjerenja Vijeću ministara i Bosić će to podržati da uđe u dnevni red sjednice.

Ponovio je i Bosić da nema nove većine koja bi mogla predložiti novi saziv, te je upozorio da će se ući u još kompliciraniju situaciju nakon eventualnog izglasavanja nepovjerenja ovom vijeću ministara.

Zastupnica SNSD-a Milica Marković pojasnila je da zastupnici samo traže da se ispoštuje prošlog tjedna usvojen zaključak kako bi znali šta Vijeće ministara radi i ima plan da radi, a njen kolega iz Kluba Lazar Prodanović istakao je da se ne radi o zaključku Nezavisnog bloka zastupnika u Zastupničkom domu nego je to zaključak Doma koji ga je podržao.

Dopredsjedatelj Zastupničkog doma Šefik Džaferović (SDA) upozorio je da ovakav način propitivanja rada Vijeća ministara i odnos između Vijeća ministara i Zastupničkog doma, koji je usvojio Dom, nije propisan ni Poslovnikom o radu Doma niti Zakonom o Vijeću ministara.

Naglasio je da svi znaju o čemu se radi, ali i da ovi dokumenti jasno propisuju procedure i način kako se propituje rad Vijeća ministara, dodajući da inicijativu za izglasavanje nepovjerenja može podnijeti najmanje osam zastupnika, a smjenu predsjedatelja može predložiti i Predsjedništvo BiH.

- Predsjedatelj Vijeća ministara nema obavezu da prikuplja potpise nego bi trebao izaći za govornicu i pitati zastupnike na osnovu koje odredbe Zakona i Poslovnika treba da se ponaša i mi ćemo na to morati odgovoriti - kazao je Džaferović, podsjećajući da je i na prošloj sjednici kazao da se radi o zaključku koji nema uporište u propisima.

Nakon ovakvih replika, Ahmetović je ponovio da se ovdje traži odgovor na pitanje postoji li većina, ali nitko od predlagača nije spomenuo smjenu, dodajući da su članovi Predsjedništva, koji su predložili predsjedatelja, javno istaknuli da nema većine u državnom parlamentu.

Rasprava o dnevnom redu još traje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije