Ključna pitanja

Zastupnice Strik, je li uredu da bošnjački političari prije izbora postaju Hrvati?

28.11.2021.
u 12:51

Prilično neopaženo je prije nekoliko mjeseci prošla izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića za RTV Herceg-Bosnu kako već godinama u Bosnu i Hercegovinu dolaze trećerazredni diplomati koji vuku poteze i podržavaju procese o kojima njihovi šefovi u npr. Washingtonu pojma nemaju. -Kada bi njihovi šefovi znali što sve rade u BiH, mislim da im ne bi bilo drago - rekao je tada Milanović, očito siguran u činjenicu da 'samostalni strijelci' iz SAD-a ili Bruxellesa vode neke svoje politike po Sarajevu umjesto da rade ono što su službene politike zemalja ih kojih dolaze, piše Pogled.ba.

Već 15 dana kroz bh. medije se provlači ime europske zastupnice Tineke Strik koja čak iz Nizozemske 'jasno' vidi što se događa u BiH. Njezini vapaji za uvođenjem sankcija Miloradu Dodiku odjekuju medijskim prostorom jer to bi valjda riješilo sve probleme ove zemlje.  I nije sporno da je Dodik zaslužio kazne, ali je li on jedini kojeg treba kazniti? I je li Strik sigiurna da je on najveći problem u BIH? Kada nam je 11. studenog njezin asistent poslao njezinu službenu izjavu uoči njezinog dolaska u BIH na kraju maila je pisalo da ne oklijevamo poslati pitanja ako želimo dodatnu izjavu zastupnice Strik. I mi smo poslali nekoliko pitanja. Ali odgovore nismo dobili. 

A pitanja su bila iduća: 

-Imaju li Hrvati pravo birati svoje legitimne predstavnike u BIH?

-Smatra li kako je uredu da Bošnjaci tri puta biraju člana Predsjedništva BIH iz reda hrvatskog naroda?

-Je li upoznata sa činjenicom da bošnjački političari netom prije izbora mijenjaju nacionalnost i postaju Hrvati kako bi zauzeli pozicije koje pripadaju hrvatskim predstavnicima?

-Je li ikada u povijesti ijedan mirovni sporazum mogao doživjeti bilo kakvu promjenu ako nisu suglasne sve strane koje su taj sporazum potpisale?

Žao nam je što zastupnica Strik nije dostavila odgovore na ova jasna pitanja. Valjda nije očekivala da će netko tražiti odgovore na ova pitanja ili je pak sarajevski sugovornici i instruktori nisu upoznali sa slučajevima kako što je 'Hrvat' Edim Fejzić. 

A Bakir Izetbegović najavljuje kako će na idućim izborima imati toliko 'Fejzića' da će preuzeti Dom naroda i Hrvate učiniti politički nebitnima u ovoj zemlji. Kada je nedavno govorio kako će braniti 'bosanske Hrvate' Izetbegović je vjerojatno mislio na Fejzića i slične, a izgleda kako samo zastupnica Strik i još nekoliko europskih političkih 'crvenkapica' ne shvaća o čemu se radi ovdje. 

Zato molimo zastupnicu Strik  i javno da nam odgovori na ova pitanja. Ipak, ona se ponudila da odgovori na dodatna pitanja, mi smo samo željeli iskoristiti šansu koja nam se pružila i željeli čuti što europski zastupnici misle i promjeni nacionalnosti uoči izbora u BIH. I je li to duh Daytona i demokracije kojoj nas Strik pokušava naučiti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije