Mršanje i dijete

Zašto vam se čini da jedete malo, a ne mršavite? Nutricionistica otkriva u čemu je problem

22.07.2022.
u 18:12

Zašto nam se nekada čini da ne jedemo puno, a ne mršavimo? Odgovor zna nutricionistica Andrea Bilandžija.

Općenito gledajući, jedan od uzroka nakupljanja prekomjerne tjelesne mase i poteškoća u njezinu skidanju činjenica je da često krivo procijenimo što i koliko unosimo. Gotovo uvijek nismo uopće svjesni koliko energije unosimo kroz određenu hranu pa se tako često na savjetovanjima čuje rečenica: "Ne jedem puno, a debljam se." Ili: "Zaista malo jedem, a i dalje ne mršavim."

 

Razlog tome je što količina hrane koju pojedemo ne odražava uvijek energetsku gustoću koju ona sadrži. Pa tako zaista možete jesti i male količine hrane dnevno, ali to ne znači da one nisu bogate kalorijama i uslijed toga se prevarimo. Primjerice, tri gumena bombona sadrže 43 kalorije, 100 g čokolade 550 kalorija, 100 g prženih krumpirića sadrži oko 270 kalorija, 1 prosječni tanjur špageta bolonjez može imati i oko 700 kalorija. Količinski ništa od toga zaista nije puno. Svatko od nas može pojesti desetak gumenih bombona dnevno da i ne osjeti, a unijet ćemo oko 150 kalorija viška.

Drugi problem nastaje u tome što se premalo krećemo i većinom radimo sjedilačke poslove koji uključuju malo ili nimalo kretanja. To znači da osim bazalnih potreba i potreba za probavu hranu, trošimo minimalno što znači da su naše potrebe danas dosta male, a s hranom koja nam se nudi na policama trgovina vrlo lako premašujemo te brojke budući da su koncentrirane energijom.

Brojenje kalorija možda može biti efikasan način da se čovjek upozna sa svojom vlastitom prehranom, educira o vrijednostima pojedine hrane i na kraju krajeva najvjerojatnije potakne mršavljenje, no često takav pristup pojedince odvodi u krivom smjeru, a to je preopterećenost hranom koja može završiti poremećajima u prehrani ili pak odustajanjem i vraćanjem starim navikama jer vam takav pristup oduzima previše vremena. Često se dogodi da pojedinci počinju izbjegavati druženja s prijateljima i obitelji iz straha da neće znati ili moći provjeriti kalorijsku vrijednost pojedinog, što utječe na kvalitetu života.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?