Mišljenje dr. Adama Lankforda

Zašto su Kostine žrtve bile uglavnom djevojke?

05.07.2023.
u 11:49

Kosta K. ističe se među svim dosad poznatim masovnim ubojicama, jer nikada nije bilo masovnog pucača mladog poput njega, bilo gdje u svijetu, koji je ubio toliko žrtava. Čak ni u SAD, gdje imamo više masovnih pucnjava smo imali samo jedan slučaj da su strijelci od 13 godina ili mlađi ubili 4 ili više žrtava, što je definicija masovne pucnjave, a i u tom slučaju su bila dva dječaka koja su djelovala zajedno – kazao je dr. Adam Lankford, prof. krimologije i krivičnog prava na Sveučilištu Alabama, za srpski Blic.

Dr. Lankford prvi je svjetski priznati stručnjak koji je progovorio o slučaju 13-godišnjeg dječaka ubojice iz OŠ "Vladislav Ribnikar", koji je 3. svibnja ove godine ubio osmero učenika i školskog čuvara, dok je deseta žrtva kasnije preminula od posljedica ozljeda.

Lankford je, između ostalog, specijalist za područje masovnih ubojstava, o čemu je napisao knjige i objavio brojne publikacije. Nagrađivan je za svoj istraživački rad, redoviti je gost više od 40 medija, uključujući New York Times, CNN, NBC Newsa, Politica...

Lankford kaže da će sada biti "vrlo zanimljivo vidjeti" što će pokazati psihijatrijska procjena dječaka ubojice iz Beograda.

Četiri razlike

Dr. Lankford i njegov kolega proveli su studiju koja je ispitivala razlikuju li se mlađe masovne ubojice, u dobi od 11 do 17 godina, od onih od 18 i više godina. Otkrio je četiri važne razlike:

1) Veća je vjerojatnost da će mlađi masovni ubojica ilegalno doći do oružja. Ponekad ga i ukradu od roditelja.

2) Mlađe masovne ubojice češće će napadati u školama nego na drugim mjestima.

3) Vjerojatnije je da su kopirali ili bili inspirirani drugim masovnim ubojicama.

4) Veća je vjerojatnost da su mlađe masovne ubojice imale povijest zlostavljanja životinja prije zločina.

- Sada bi bilo zanimljivo vidjeti ispunjava li beogradski ubojic posljednja dva kriterija; već znamo da ispunjava prva dva – kaže za “Blic” dr. Lankford.

Seksualna frustracija

Dr. Lankford navodi primjer školskog ubojice Santa Fea 2018. koji je, kao Kosta K., dobivao samo petice. Dr. Lankford nedavno je objavio studiju o seksualnoj frustraciji masovnih ubojica, te u tom kontekstu postavlja pitanje o dječaku ubojici iz OŠ "Vladislav Ribnikar".

- Mnoge masovne ubojice nemaju problema s preživljavanjem; nisu gladni, beskućnici i očajno siromašni, nego su nezadovoljni svojim životom. Ponekad imaju značajnih problema zbog seksualne frustracije, što ne bi bilo čudno ni za dječaka od 13 godina. Možda nije slučajnost da su sve njegove žrtve, osim dvije, bile djevojke? - pita dr. Lankford.

Novostečena slava

Upitan za komentar činjenice da se beogradski ubojica dječaka očito nije namjeravao ubiti nakon zločina niti poginuti u obračunu s policijom, što ga odvaja od većine školskih masovnih ubojica, Lankford kaže da je njegovo istraživanje pokazalo da su najsmrtonosnije masovne ubojice često svoje napade planirale duže od onih ubojica koji su imali manje žrtava.

- Bit će zanimljivo doznati je li ubojica iz Beograda planirao preživjeti kako bi mogao uživati u novostečenoj "slavi" - zaključuje Lankford.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije