Hrvatska zajednica u Melbourneu i dalje pomaže sunarodnjacima u BiH i Hrvatskoj

Hrvati iz Australije prikupili novac za obnovu crkve u konjičkoj župi Obri

03.05.2024.
u 09:57

Najjužnija župa Vrhbosanske nadbiskupije - župa Presvetog Srca Isusova u Obrima, jedna od triju župa smještenih u dolini Neretvice u Konjicu, dobila je značajna sredstva za obnovu ratom porušene crkve, piše Večernji list BiH.

Dobra organizacija i pomoć

U pitanju je iznos od 16 tisuća australskih dolara, a prikupili su ga na dobrotvornom ručku članovi Hrvatskog katoličkog centra Clifton Hill u Melbourneu. Prema riječima vlč. Bosiljka Rajića, župnika u župi posvećenoj svetom Nikoli Taveliću, Clifton Hill ima oko 600 katoličkih obitelji koje korijene vuku iz BiH i Hrvatske. Jedna je to od četiri hrvatske katoličke župe u Melbourneu u kojemu, prema nekim procjenama, živi oko 50 tisuća Hrvata katolika iz BiH i Hrvatske. - Clifton Hill je gradska katolička župa koju je utemeljio 1961. godine pokojni vlč. Josip Kasić. Godinu poslije od metodista smo kupili crkveno zdanje u kojem se okupljamo. U našem HKC Clifton Hill često organiziramo različite akcije prikupljanja pomoći našem narodu u BiH i Hrvatskoj. Čim se pruži prilika, mi se ovdje organiziramo i u tomu smo jako dobri te pomažemo koliko možemo - kaže vlč. Bosiljko Rajić iza kojega je dugogodišnji karitativni rad s obzirom na to da je godinama, u ratu i poraću, bio ravnatelj Caritasa Biskupske konferencije BiH.

Obnova crkve

Vlč. Bosiljko Rajić korijene vuče iz doline Neretvice, iz sela Studenčica, iz župe Solakova Kula. Njemu, kao i Marku Kožulu, jednom od glavnih inicijatora akcije prikupljanja sredstava za obnovu crkve u Obrima, ova je akcija posebno draga jer obojica su vezana uz klišanski kraj i župe u dolini Neretvice. Kožul je iz sela Slavkovići u župi Podhum Žitače.

Mjesto rođenja mu je, kaže, najbliže Bosni i župi Deževice, koja pripada općini Kreševo. Kožul, koji je i član Društva AHD "Hercegovac", koje je također formirano radi pomoći svojemu narodu u domovini, kaže da je dobrotvorna akcija za obnovu crkve u Obrima bila iznimno uspješna. - Mnogi su nam se rado odazvali, od srca su darovali priloge, neki i po 1000 dolara - kazao nam je Kožul.

Poput mnogih iz prve generacije hrvatskih iseljenika u Australiji, i Marko Kožul bio je, kaže, prisiljen otići iz rodnog kraja zbog stalne represije sustava bivše države. - Otišao sam 70-ih godina prošlog stoljeća, u domovinu nakon odlaska nisam mogao punih 25 godina, a prvi put sam je posjetio nakon rata, 1996. godine. Veze s domovinom su jake, pomagali smo u ratu, u poraću, pomažemo i danas. Nakon što smo stupili u kontakt s don Marinom Marićem, mladim župnikom u Obrima i Solakovoj Kuli, rodila se želja pomoći i tako smo pokrenuli i organizirali akciju prikupljanja pomoći za obnovu crkve u Obrima. Kad god nam se pružila prilika, mi smo pomagali i dalje ćemo to činiti za svoj narod u objema domovinama - kazao nam je Marko Kožul, pokretač akcije u kojoj je za obnovu crkve u Obrima prikupljeno značajnih 16 tisuća australskih dolara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije