zanimljivo

Zašto ne smiješ prati zube nakon kave?

09.01.2018.
u 08:25

Koliko god se to činilo kontraproduktivnim i nelogičnim, oprati zube odmah nakon što smo pili kavu je veliki NE! I ne samo nakon kave - ovo je vijest za sve kojima slabost nisu slatkiši već pića koja sadrže kiseline - kava, čaj, vino (i crno i vijelo), sok od naranče i drugih citrusa, sok od ananasa, rajčice, piše miss7.24sata.hr. 

Zubi su podvrgnuti stalnom procesu demineralizacije i remineralizacije. Kada su izloženi kiselinama, zaštitni sloj na njihovoj se površini "topi" i oni postaju osjetljiviji na djelovanje bakterija, a da se on nanovo stvori pomažu ioni iz sline, no za to je potrebno neko vrijeme. 

Stoga, za razliku od konzumacije šećera, nakon koje imaš puno pravo (i dužnost) otrčati u kupaonicu i izribati zube, u ovom slučaju se preporuča usta samo isplahnuti običnom vodom i pričekati od 30 minuta do sata. A nije pritom loše ni žvakati žvakaću bez šećera da potakneš proizvodnju sline. Tako ćeš zubi dobiti priliku da ponovno izgrade svoj zaštitni sloj.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije