važno je

Zašto je potrebno promijeniti gume kad vanjska temperatura počne rasti

gume
21.03.2021.
u 17:07

Svima kojima je stalo do sigurnosti i prije svega kvalitete guma na kojima se voze prve proljetne temperature jasan su pokazatelj da je vrijeme za intenzivno razmišljanje o zamjeni zimskih guma ljetnima.

Bez obzira na činjenicu da zakonski propisi to ne zahtijevaju, mnogo je razloga za zamjenu; osim boljeg upravljanja i prianjanja za asfalt koje pružaju ljetne gume, njihova je smjesa takva da mogu podnijeti vrlo visoke temperature i u zraku i na suncem opaljenoj cesti. Isto tako smjesa zimskih guma takva je da će ih visoke temperature trajno oštetiti, smatra Luka Širovnik, voditelj tehničke službe za korisnike Continentalova odjela za gume za jugoistočnu Europu, piše autopress.hr. 

“Zimske se gume proizvode od visokotehnoloških smjesa koje su dizajnirane za izvrsne performanse na niskim temperaturama. Visoke temperature imaju vrlo nepovoljan učinak na mekše smjese od kojih su te gume proizvedene, a to se očituje mnogo većim trošenjem profila gaznog sloja pa materijal gaznog sloja zimskih guma nakon duge uporabe tijekom sezone počinje pucati. Pojedini dijelovi profilnih blokova, posebno zimske lamele, često se trgaju, što dodatno skraćuje trajanje gume. Gumom se posljedično teže upravlja i prianjanje joj se pogoršava, stoga je jasno zašto se tijekom ljetne sezone ne preporučuje vožnja na zimskim gumama”, kaže Luka Širovnik.

Uza sve te informacije vrlo je važno pratiti i vanjske temperature te prepoznati pravo vrijeme za zamjenu.

“Granica vanjske temperature koja razdvaja zimske i ljetne uvjete jest otprilike 7 stupnjeva Celzijevih. Kad krajem zime temperatura počne rasti, performanse zimskih guma više ne donose toliko prednosti. Međutim, vrlo je malo vozača svjesno činjenice da vanjska temperatura nije temperatura tla te da zapravo površina igra važnu ulogu pri prianjanju gume. Ne valja žuriti ni pri zamjeni zimskih guma ljetnima kad vani još prevladavaju zimski uvjeti”, zaključuje Širovnik, voditelj tehničke službe za korisnike Continentalova odjela za gume za jugoistočnu Europu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?