svečanosti otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banja Luci

Zašto je Dodik odustao od govora?: Isprovocirao ga turski premijer Davutoglu?

Dodik
08.05.2016.
u 12:01

RTRS javlja da je govor turskog premijera u ostavci Ahmeta Davutoglua izazvao brojne reakcije na svečanosti otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banja Luci i kako je to bio ključni razlog zbog kojeg je Milorad Dodik odustao od obraćanja vjernicima i državnicima.

Predsjedniku RS-a je zasmetalo što je premijer Turske spomenuo Aliju Izetbegovića, poručivši da će BiH biti onakva kakvom ju je on zamislio, da su Turci “bili ovdje, da su sada ovdje i da će biti zauvijek”.

On je, između ostalog rekao:” Neka nam Bog da da sačuvamo amanet Alije Izetbegovića… Svaka srušena džamija će ponovo biti izgrađena, svako ranjeno srce će ponovo zacijeliti a BiH će biti onakva kakvom si je ti sanjao – jedinstvena zauvijek”.

Ovom izjavom na otvaranju Ferhadije u Banjaluci, Davutoglu je izazvao brojna reagiranja, navodi RTRS.

Davutoglu je od prisutnih zvanica samo pozdravio predstavnike iz zajedničkih institucija BiH, a nijednom nije spomenuo predstavnike Republike Srpske, iako su u svečanoj loži bili predsjednik Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, te ministri i narodni zastupnici Srpske, prenosi Hms.ba

dodik davutoglu

On je BiH opisao kao “jedno biće, jedno srce”, te je poručio da se “Banjaluka ne može odvojiti od Sarajeva, niti Sarajevo od Mostara”.

Turski premijer je za Ferhadiju, za stari most u Mostaru i Aladža džamiju u Foči rekao da su zajednička kulturna baština koju će “zajedno čuvati, obnavljati i graditi”.

Davutoglu je u obraćanju prisutnima poručio da je uz njih svih 78 milijuna Turaka, a poslao je i poruku da su Turci “bili ovdje, da su sada ovdje i da će biti zauvijek”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je bio najavljen kao jedan od govornika, svoje neobraćanje u službenom dijelu svečanosti objasnio je da je ovo, prije svega, vjerski događaj i da naglasak treba dati na stavove vjerskih dužnosnika.

– Mislim da je najveće bogatstvo danas ovdje, pored obnavljanja džamije, činjenica da su se na ovom skupu obratili predstavanici vjerskih zajednica, pravoslavne, katoličke, židovske i da su oni uputili poruke mira. Najbolje bi bilo, naravno, da političari nisu uopće govorili, ali u svakom slučaju, očigledno bez njih ne može – rekao je Dodik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?