Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zaštititi branitelje i vratiti im nezakonito oduzeta prava

„Stanje na terenu kada su u pitanju braniteljska prava i nezakonito provedene revizije se presporo mijenja“, kazao je Soldo
09. veljače 2016. u 17:22 0 komentara 352 prikaza
vlada hnz sastanak
Pogledajte galeriju 1/3

U Vladi HNŽ danas je održan sastanak o aktualnim pitanjima s kojima se suočava braniteljska populacija na kojem su sudjelovali Nevenko Herceg, predsjednik Vlade, Šerif Špago, predsjedajući Skupštine, te Salko Bukvarević i Oliver Soldo, federalni i županijski ministri za pitanja branitelja.

Predstavljajući poteškoće s kojima se branitelji u HNŽ susreću i aktivnosti koje Ministarstvo poduzima na zaštiti braniteljskih prava, ministar Soldo istaknuo je, na poseban način, kako je braniteljska populacija pogođena novim svakodnevnim optužnicama i reviziji prava.

Istaknuo je, također, zabrinutost zbog nezakonite provedbe neustavnog Zakona o kontroli zakonitosti, kada je u mandatu bivšeg federalnog ministra na području HNŽ broj korisnika prava smanjen za 1.852, od čega su 1.647 korisnika osobne i 205 korisnika obiteljske invalidnine. Naglasio je kako su, izraženo u novčanim sredstvima, potraživanja za invalidnine u 2015. godini bila manja za 7.425.773,95 KM u odnosu na potraživanja u 2010. godini.

„Stanje na terenu kada su u pitanju braniteljska prava i nezakonito provedene revizije se presporo mijenja. Tu osobito ističem presporu provedbu izmjena i dopuna neustavnih zakona. Također, i ovom prigodom moram spomenuti oko 4500 sudskih tužbi na rješenja Federalnog  Ministarstva za pitanja branitelja pred Vrhovnim sudom, koje se već godinama rješavaju, a za to vrijeme branitelji ne mogu ostvariti nikakva prava“, kazao je ministar Soldo.

Predsjednik Herceg podržao je izlaganje ministra Solde ističući kako se kriminaliziranje Domovinskog rata mora zaustaviti i zaštiti njegov i dignitet branitelja. Također, oštro je osudio svaki pokušaj nametanja kolektivne odgovornosti u optužnicama temeljenim na konstrukciji navodnog zajedničkog zločinačkog pothvata. Istaknuo je kako se za svaki počinjeni zločin može i mora utvrditi individualna odgovornost, a počinitelji dovesti pred lice pravde.

„Vlada i resorno Ministarstvo, kroz različite vidove potpore, poput potpore stambenom zbrinjavanju, odlasku na rehabilitiranje, potpore rada braniteljskih zadruga, čine napore kako bi se braniteljima osigurali uvjeti za kvalitetan život na prostoru HNŽ. Također, podupiremo i sve inicijative viših razina vlasti koje su usmjerene na poboljšanje položaja braniteljske populacije, ako takve inicijative ne ugrožavaju stabilnost županijskih, gradskih i općinskih proračuna“, kazao je predsjednik Herceg.

Ministar Bukvarević predstavio je radni materijal Zakona o udrugama građana od posebnog značaja i Zakona o razvojačenim braniteljima i informirao nazočne o aktivnostima u prošloj i planovima Ministarstva za ovu godinu.

Također, tema sastanka bio je i rad udruga koje okupljaju branitelje, te je istaknuto kako je nužno smanjiti njihov broj i urediti kriterije koje trebaju ispunjavati njihovi članovi, kako bi samo reprezentativne braniteljske organizacije mogle predstavljati tu populaciju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.