važno je

Zaštita od toksina: 4 navike koje pospješuju zdravlje jetre

čaj
shutterstock
24.03.2024.
u 13:09

Važno je brinuti o jetri stoga treba usvojiti ove zdrave navike. Jednostavne su i općenito su dobre za cjelokupno zdravlje

Jetra je važan organ koji ima preko 500 vitalnih funkcija. Odgovorna je za metaboličke procese u tijelu i štiti nas od toksina u hrani, a sudjeluje i u važnim procesima. Prvenstveno odvaja toksine iz hrane nakon čega se oni eliminiraju iz tijela putem bubrega i crijeva. Jetra je važna u regulaciji šećera u krvi, ali i sintezu većine proteina, piše Žena.hr.

Masna i nezdrava hrana oštećuje jetru, no treba imati na umu da se jetra zapravo sama čisti. Danas smo često izloženi toksinima koji se nakupljaju godinama i ponekad uzrokuju štetu i istiskuju vitalne hranjive tvari, piše Glamour. Ako opteretiš jetru, mogla bi se suočiti s očitim znakovima da ne radi dobro.

Prema klinici Mayo, jedan od najčeščih znakova problema s jetrom jest gubitak apetita, a može se javiti i svrbež, crijevni problemi, kožni problemi, narušen san i imunitet. Na popisu simptoma nalazi se i oticanje nogu i zglobova. Ipak, ovi simptomi mogu biti odraz i drugih zdravstvenih problema stoga trebaš pratiti promjene i obratiti se liječniku.

Naravno, najbolje je prevenirati ove probleme i pobrinuti se za zdravlje jetre. No kako to učiniti? Nutricionistica Lucy Miller izdvaja nekoliko savjeta.

Jedi puno povrća

U prvom redu treba jesti zdravu ib uravnoteženu prehranu jer vitamini i minerali drže toksine podalje, odnosno pomažu jetri eliminirati ih. Zato na jelovniku svakako treba biti voće i povrće puno fitonutrijenata i antioksidanse jer to podržava zdravlje jetre. Brokula, kelj, prokulica i cvjetača mogu se pripremiti na ukusne načine, na žlicu, i takve se obroke isplati pripremiti.

Ne zaboravi na vlakna

Hrana bogata vlaknima poput graha, artičoka, komorača i čička pospješuje rješavanje toksina kroz debelo crijevo tako da se toksini ni ne apsorbiraju s tim da je tu ključan i adekvatan rad crijeva, ''Crijeva moraju učinkovito raditi da bi proces detoksikacije bio moguć'', kaže nutricionistica Miller. Proteini i esencijalne masne kiseli također pospješuju proces detoksikacije i imaju snažan protuupalni učinak na jetru. Dakako, treba jesti što više hrane iz organskog uzgoja.

Pij čaj od čička

Za zdravu jetru jako je važno piti dovoljno vode, no Glamour piše da i čaj od čička blagotvorno djeluje na jetru, ima antioksidativna svojstva i štiti od toksina. Uz to, sjajan je za ten pa ga vrijedi isprobati.

Unaprijedi kvalitetu života

Ključ zdrave jetre jest organiziran i uravnotežen način života. Stres i razdražljivost mogu dugoročno nepovoljno utjecati na zdravlje jetre stoga je glavna preporuka da odlaziš ranije na spavanje, ne zaboraviš vlakna, voće i povrće te da ostaviš vremena za opuštanje i hobije.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije