Kiseljak

Zasjedalo Predsjedništvo u proširenom sastavu, održana koordinacija na federalnoj razini

hdz
10.11.2015.
u 10:39

Zapošljavanje mladih prioritet je HDZ BiH. U ovoj stranci nude i konretan model zapošljavanja  koji će pomoći mladim ljudima ali i onima koji će ih zaposliti. Ponuđeni su i primjeri koji bi trebali pomoći mladima pri zapošljavanju i samozapošljavanju, a najpovoljni model bit će što prije usvojen kako bi mladi stekli prva radna iskustva i mogli se natjecati za radno mjesto. Istaknuto je to, uz ostalo,  na sjednici Predsjedništva HDZ BiH koja je održana u Kiseljaku. Pored mladih, naglašena je i potreba  skrbi za osobe u stanju socijalne potrebe. Zaključeno je kako se mora pomoći svakoj osobi slabijeg materijalnog statusa. Predsjedništvo HDZ BiH u Kiseljaku je imalo proširenu sjednicu na kojoj su uz članove spomenutog stranačkog tijela bili i predsjednici Županijskih odbora, Regionalnih odbora i Brčko distrikta HDZ BiH. 
Predsjedništvo HDZ BiH ovom je prilikom analiziralo  i izborno zakonodavstvo u BiH,  te usuglasilo prijedloge izmjena. Razgovarano je i o dosadašnjem načinu i prijedlozima koji su dobiveni od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i drugih partnera, koji će sudjelovati u izradi novog Izbornog zakona. Predsjednici Županijskih odbora HDZ BiH ovom su prilikom ukazali  na prednosti i nedostatke mogućih riješenja koja su ponuđena na sjednici. Razgovarano je i o modelima koji bi osigurali  Hrvatima mogućnost izbora svojih predstavnika za člana Predsjedništva i Dom naroda, odnosno eliminirat mogućnost preglasavanja. Bilo je govora i o opciji spajanja lokalnih i općih izbora, odnosno odgode lokalnih izbora  za 2018. godinu. Stav je HDZ BiH bi to bio poticaj ubrzaju reformi,  a vrijeme od dvije godine moglo bi se iskoristiti za ozbiljnije rekonstrukcije. 
Predsjedništvo HDZ BiH na sjednici u Kiseljaku raspravljalo je i o funkcioniranju zakonodavne i izvršne vlasti na svim razinama u BiH. Zaključak je da već na svim razinama ima pozitivnih pomaka, te je poslana i poruka ohrabrenja svim dužnosnicima da nastave aktivno u svojim poslovima i obvezama. Prije sjednice stranačkog Predsjedništva u Kiseljaku je održan i sastanak koordinacije dužnosnika HDZ BiH i HNS BiH u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Federacije BiH. Koordinacija hrvatskih dužnosnika dio je priprema za sjednice oba Doma Parlamenta Federacije BiH. Zastupnički dom zasjeda 17 i 18 studenog, a Dom naroda sjednicu je zakazao za 19-ti studeni.
Razgovarano je o aktivnostima i realizaciji euroatlantskog cilja. Potvrđena je i  neupitna opredijeljenost i veliki intenzitet provedenih i planiranih aktivnosti nužnih za realizaciju reformskih procesa, a s ciljem napretka Bosne i Hercegovine kroz proces pridruživanja Europskoj uniji. Prof. Dr. Dragan Čović u izjavi za medije prije sjednice kazao je kako očekuje da će BiH do kraja godine podnijeti aplikaciju za članstvo u EU što bi trebao potvrditi i njegov skori posjet Bruxellesu. Sve aktivnosti moraju se uraditi kako bi Bosna i Hercegovina dobila kandidacijski status za članstvo u EU do kraja 2016. ili početkom 2017. godine, zaključak je sa sjednice Predsjedništva HDZ BiH u Kiseljaku.
Prije sjednice stranačkog Predsjedništva, izaslanstvo HDZ BiH predsvođeno prof.dr. Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH i predsjedateljem Predsjedništva BiH obišlo je gradilište Doma za stare i nemoćne osobe u kiseljačkom naselju Lug. Gradnju Doma prije nekoliko mjeseci započeo je Caritas Vrhbosanske nadbiskupije. Vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa članove izaslanstva upoznao je s dinamikom radova. Naglasio kako radovi napreduju i bolje nego što je planirano jer izvođačima neuobičajeno topao studeni  ide na ruku. Po riječima ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije,  vlč Mirka Šimića, postoji velika potreba za jednim ovakvim objektom jer su kapaciteti Domova za stare i nemoćne u Vitezu i Novoj Biloj popunjeni. Dom za stare i nemoćne u Lugu imat će kapacitet od stotinjak ležajeva. U sklopu objekta bit će i vrtić te prostorije i skladište Caritasa. Općina Kiseljak potrebnom dokumentacijom investitorima  izlazi ususret, a projekt Carisa ocijenjen je značajnim ne samo za Kiseljak već i regiju središnje Bosne. Osim kvalitetne brige o starim i nemoćnim, otvaraju se i toliko potrebna radna mjesta i pospješuje ostanak u ovom dijelu općine Kiseljak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije