Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zasebne i različite poruke šalju se bh. biračima iz triju nacionalnih korpusa

Predizborna kampanja uvelike traje iako službeno počinje 2. rujna. Iz Sarajeva dominiraju poruke mržnje prema Hrvatima
08. kolovoza 2022. u 08:50 0 komentara 151 prikaza
Izbori u Stocu

Do službenog početka predizborne kampanje u BiH ostalo je malo manje od mjesec dana, ali to ne sprječava političke stranke i njihove već promovirane kandidate da se bore za naklonost biračkog tijela, piše Večernji list BiH.

Lideri svih parlamentarnih stranaka obećali su javnosti i predstavnicima međunarodne zajednice da će voditi pozitivnu i fer kampanju, bez dizanja međunacionalnih i drugih tenzija. Koliko se toga malo drže, pokazuje se već ovih dana, kada se u medijima, a posebice na društvenim mrežama ne biraju riječi za diskreditaciju političkih protivnika.

Izbori itekako važni

Naivno je, dakako, vjerovati da će kampanja biti "blaga" i da će proteći u demokratskom i tolerantnom ozračju. Po mnogočemu su predstojeći izbori itekako važni, a za neke političke aktere i presudni. Nije tajna da će, ovisno o izbornim rezultatima, neki od sadašnjih stranačkih lidera ili dužnosnika otići u političku mirovinu. Teme koje će dominirati u kampanji već se jasno naziru, a kako se borba za glasače vodi u tri odvojena nacionalna korpusa, tako se i napadi na stranke i politike iz drugih naroda koriste samo za unutarnacionalno pozicioniranje i dobivanje veće medijske pozornosti.

Predizborna situacija najjasnija je na hrvatskoj političkoj sceni. Izuzev županijske razine, i to samo tamo gdje su Hrvati u apsolutnoj većini, i ovi izbori svode se na nacionalni popis. Izborna pravila i ponašanje političkih subjekata iz drugih dvaju naroda, posebice poruke mržnje iz političkog Sarajeva i pozivi na nasilje, prisilili su Hrvate da ponovno zbijaju redove i nastoje zajedništvom izbjeći političku eutanaziju. Iako među hrvatskim strankama ima razlika u političkim stavovima, sada im je glavni cilj animirati Hrvate s pravom glasa da u što većem broju iziđu na birališta 2. listopada.

O tome će ovisiti politička pozicija cijelog naroda u postizbornom razdoblju, ali i dugoročno. Posebice u situaciji kada im se oduzimaju prava, a ovim izborima će se to, izgleda, samo nastaviti. U Republici Srpskoj jasno su definirana dva politička bloka koja se međusobno bore za srpsko biračko tijelo. Milorad Dodik i stranke bliske SNSD-u nastoje u prvi plan istaknuti uspjehe entitetske vlasti i rezultate u borbi za status RS-a u okviru BiH.

Očito je da će njihova kampanja biti snažno nacionalno obojena, uz kontinuirano dokazivanje da oporbeni blok, a prije svih SDS i PDP, nema snage, volje ni sposobnosti očuvati autonomiju RS-a. Optužuju ih i za popustljivost prema Zapadu i političkom Sarajevu te za nedosljednost u zajedničkom srpskom djelovanju na razini BiH. Oporbeni blok teško može parirati SNSD-u iako pokušava dokazati da je Dodik političkim pristupom i djelovanjem naškodio poziciji RS-a i srpskog naroda, da je nepotrebno ulazio u konflikte iz kojih nije znao izići bez štete za RS i srpski narod. Ono na što SDS i PDP više "igraju" su loši ekonomski i socijalni pokazatelji u RS-u, nesnalaženje vlasti u nekim situacijama te toleriranje kriminala i korupcije.

Kampanje i mržnja

Na bošnjačkoj političkoj sceni velika je gužva. Uz dobro organizirani SDA, stranku koja ima podršku i Islamske zajednice BiH i bošnjačke dijaspore, za potporu birača bori se cijeli niz drugih prilično jakih stranaka - NiP, SBB, SDP, NES, Naša stranka, DF, Stranka za BiH te koalicija "Država" okupljena oko Mirsada Hadžikadića. Djeluje kako je SDA, izuzme li se DF kao satelitska stranka, u poziciji boriti se sam protiv svih. Međutim, upitno je jedinstvo ostalih stranaka jer, osim zajedničkog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, sve samostalno nastoje osigurati sebi što veću potporu u biračkom bazenu koji dijele s drugim strankama. U njihovim kampanjama uglavnom dominiraju optužbe za kriminal, odgovornost SDA za sudjelovanje u vlasti sa SNSD-om i HDZ-om BiH i za navodno nedovoljnu odlučnost u suprotstavljanju "neprijateljskom" djelovanju vodeće srpske i hrvatske stranke. Što se tiče DF-a, ta stranka potpuno je fokusirana na kampanju svog predsjednika Željka Komšića kojega, četvrti put, nastoji prikazati glavnim zaštitnikom BiH od svih vanjskih i unutarnjih neprijatelja, a njihov popis je, po DF-u, podug i uključuje Čovića, Dodika, Hrvatsku, Srbiju, Mađarsku, Sloveniju, Rusiju, Kinu, brojne europske i američke diplomate, organizacije... Predizborna kampanja SDA počela je porukama mržnje prema Hrvatima, pozivanja na rat, prebrojavanjem... U govorima dužnosnika već sada dominira "obračun" s Hrvatima.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.