SJEČANJE

Zarobljene Hrvate odveli pa ubili, nitko za zločin nije odgovarao

obljetnica
Zvonimir Čilić
07.09.2014.
u 10:11

Među zarobljenicima bio i malodobni Žarko Stojak. Za njegovu se tragičnu sudbinu saznalo tek nakon dva mjeseca

Predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata općine Vitez te predstavnici dva HDZ-a na mjesnom groblju u Zabilju položili su cvijeće i zapalili svijeće u spomen na četrnaest okrutno ubijenih pripadnika HVO-a i civila mještana viteških naselja Brdo, Zabilje i Bila. To su učinili i članovi obitelji i rodbina ubijenih. Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća, u mjesnoj crkvi Gospe od Anđela služena je sveta misa zadušnica koju je predvodio fra Dario Udovičić. Tog 5. rujna 1993. godine pripadnici Armije BiH izvršili su snažan napad na linije obrane Zabilja, nakratko su ovladali i s nekoliko rovova na liniji obrane HVO-a te zarobili 14 vojnika i pripadnika nenaoružanog radnog voda hrvatske i srpske nacionalnosti. Bili su to: Vlado Krišto, Žarko Stojak, Branislav Petraš, Tomislav Petraš, Niko Petraš, Ranko Sukara, Srećko Mišković, Nikica Jerković, Željko Lovrić, Albert Gabrijel, Jozo Marijanović, Duško Ikić, Mladen Ikić i Milan Milanović.

Na videosnimci koju već odavno posjeduje hrvatska strana, a snimka je djelo pripadnika Armije BiH, vidljivo je da su to učinili pripadnici zloglasne postrojbe El Mudžahid, iz sastava 7. muslimanske brigade, 3. korpusa Armije BiH. Prema svjedočenju, te prema navedenoj snimci, zarobljeni pripadnici HVO-a i radnoga voda, među kojima je bio i malodobni Žarko Stojak, odvedeni su živi, a tek nakon dva mjeseca saznalo se za njihovu tragičnu sudbinu. Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao, nitko nije ni optužen, iako je rodbina žrtava zločina među napadačima na videozapisu prepoznala i neke svoje susjede Bošnjake koji i sada žive u susjednom selu Sadovaće i njihova su imena poznata široj javnosti. Svima osim nadležnim istražnim i pravosudnim tijelima.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Draža
Draža
19:28 07.09.2014.

Nit ce odgovarat, nedostupni su vlastima jer se sada ti isti bore po Isil-u i Siriji..

CO
cope
02:46 08.09.2014.

Tko stavi malodobnika u "radni vod" njega treba takodje suditi,ili je malodobnik bio Srbin za kojega tada nije vazio zakon na tom podrucju.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?