Ante Kvesić, ravnatelj SKB MOSTAR

Zaposlenici će dobiti plaće, a bolnica čeka pomoć države

19.08.2019.
u 10:30

Sveučilišna klinička bolnica Mostar jedna je od najvažnijih ustanova u ovom dijelu BiH, a o njezinoj važnosti svjedoče brojni pacijenti koji dolaze iz svih krajeva BiH, Hrvatske i šire. Njezinom izgradnjom BiH je dobila regionalni i prepoznatljiv medicinski centar. O njezinoj veličini govore brojke, samo u prošloj godini imali su 27.038 hospitaliziranih pacijenata, obavljeno je 265.605 polikliničkih-specijalističkih pregleda, 8016 operativnih zahvata. Ukupno je pruženo 3,851.128 usluga. Kao i svaka druga bolnica, za normalno funkcioniranje treba financijska sredstva. U slučaju SKB-a Mostar to još uvijek ide teško jer pomoć države i drugih razina vlasti nije dovoljna i sustavna. O svim problemima, svakodnevnim izazovima, odlascima medicinskog kadra, ali i novim projektima i planovima razgovarali smo s prof. dr. sc. Antom Kvesićem, ravnateljem Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Večernji list BiH: Je li i u kojoj mjeri danas ugrožen rad SKB-a Mostar i kakva je financijska situacija?

- Naša temeljna uloga pružanja medicinskih usluga građanima nije i neće biti ugrožena, bez obzira na probleme s kojima se već dulje vrijeme suočavamo u svom radu. Točno je da problemi postoje i oni nisu od jučer. Na to konstantno upozoravamo sve mjerodavne institucije i adrese u BiH. Sveučilišta klinička bolnica Mostar velika je ustanova, relativno mlada, i ono što je važno reći, regionalna bolnica. Što to znači? Da naši pacijenti ne dolaze smao s područja Hercegovine nego i Bosne, drugih županija, pa i preko granice. Veliki je to aparat koji, uz redovite potrebe i normalno funkcioniranje, mjesečno treba gotovo sedam milijuna maraka za plaće i troškove. U SKB-u Mostar, prema podacima iz prošle godine, radi 2158 osoba. Financijska situacije je takva da smo samo u prvoj polovini ove godine poslovali s gubitkom od oko tri milijuna KM. Ali isto tako ne stajemo u svojoj borbi da se država i entitet uključe na adekvatan način da bi se zdravstveni sustav održao, a samim time i poboljšao. Bio sam ovdje u ratu u puno težim uvjetima i izdržali smo, tako da ćemo i sad, nadam se uz razumijevanje i pomoć svih riješiti i ove probleme. Na dobrobit pacijenata prije svega i cijelog SKB-a Mostar. 


Večernji list BiH: Špekuliralo se u javnosti o nemogućnosti izvršavanja obveza prema zaposlenicima. Je li ugrožena isplata plaća i naknada?

- U medijima je proteklih dana bilo raznih informacija. Ne krijemo probleme, ali važno je da se objektivno sagleda cijeli problem. Svim zaposlenicima bit će isplaćene plaće, bolnica neće stati i, po mom mišljenju, nema problema koji nisu rješivi. Samo trebamo podršku. Pripremamo razgovore sa sindikatima o primjeni kolektivnog ugovora kako bismo nekim kompromisnim rješenjem na zadovoljstvo svih donijeli zajedničke odluke od važnosti za opstanak i funkcioniranje bolnice. Svjesni smo da se u javnosti pojavljuju i plasiraju različite informacije i dezinformacije, ali Uprava SKB-a Mostar svjesna je uloge i značaja koji svaki zaposlenik ove zdravstvene ustanove ima. Bez tih ljudi ne bi bilo moguće godinama održavati ovako visoku razinu kvalitete pružanja medicinskih usluga i pratiti europske i svjetske standarde u medicini i liječenju pacijenata. Kao prvi čovjek SKB-a Mostar ponosan sam na svoj tim i na to što radim s ovim ljudima.

 

Večernji list BiH: Spomenuli ste sindikat. Vjerujete li u mogućnost dogovora i gdje vidite ključ rješenja?

- Financijsko stanje o kojem sam govorio djelomično je rezultat i dosljedne primjene kolektivnog ugovora. Mi u sindikatu vidimo partnere i s njihovim predstavnicima ćemo, kako sam rekao u razgovoru, pokušati iznaći najbolja, ali istodobno realna i provediva rješenja. Kao i do sada, pokazat ćemo razumijevanje za potrebe radnika, ali i sa strane sindikata očekujemo da u potpunosti sagledaju situaciju i konstruktivno pristupe rješavanju problema koji se tiču svih nas i SKB-a Mostar u cjelini. Naši ključni ciljevi su isti i zato vjerujem da je dogovor na obostrano zadovoljstvo moguć i realan. I provediv. Svi mi isto gledamo na SKB Mostar kao svoju kuću i svaki put rješenja su se donosila upravo tako, na dobrobit svih.

 

Večernji list BiH: Upozorili ste na nebrigu države za zdravstveni sustav. U kojem smjeru bi reforme trebale ići?

- Sve ono što se događa sa SKB-om Mostar, ali i drugim medicinskim ustanovama, zapravo je lančana reakcija na izostanak sveobuhvatne brige za jači zdravstveni sustav. Jasno je da je postojeći neodrživ i treba tražiti modele koji će osigurati stabilno i dostatno financiranje zdravstvenih ustanova te njihov razvoj sukladno svjetskim standardima te tehnološkom i znanstvenom napretku. Mnogi kažu i reći će da bolnica puno troši, ulaže u opremu i sl. Naravno, i mora kako bismo osigurali svim pacijentima adekvatnu skrb. Moramo se i zapitati koliko je nakon izgradnje SKB-a Mostar sustav i uštedio jer se mnogi složeni zahvati za koje se ranije moralo ići izvan BiH sad rade u Mostaru. Tako je i s dijagnostikom. U postojećom sustavu nemamo podršku, kao ni drugi veliki centri. Nemoguće je jednu ovako veliku bolničku ustanovu, koja se skrbi o velikom broju pacijenata, tretirati isto kao neke druge znatno manje zdravstvene ustanove. Iskreno se nadam da će važnost SKB-a Mostar prepoznati cijela država i da će i odnos prema nama u budućnosti biti sukladan tomu. Jedina smo država koja nema zdravstvo u proračunu, a o našoj situaciji dovoljno govori i to što kao bolnica imamo pet osnivača, a u proteklih 15 godina nije riješeno koliko je tko vlasnik bolnice. Sve su to stvari koje traže ozbiljne promjene, novi sustav vrednovanja i raspodjele pomoći za velike bolničke centre u BiH.

 

Večernji list BiH: Što je s pacijentima koji se liječe u SKB-u Mostar? Hoće li oni osjetiti sve ove probleme?

- Pacijenti su svima nama na prvom mjestu i tako će i ostati. Nikad nijedan pacijent nije vraćen jer pripada nekoj drugoj bolnici, ali treba znati da SKB Mostar pruža 82% bolničkih usluga u Hercegovačko-neretvanskoj županiji primajući samo 57% novca. Ostatak prima RMC “Dr. Safet Mujić” i bolnica u Konjicu. Usto, mi smo, po svim parametrima, ne samo regionalna nego medicinska ustanova koja pokriva cijelu BiH. Podvlačim, mi smo tu zbog građana kojima treba medicinska pomoć i skrb i tako će biti i ubuduće. Zato nas se ne može svrstavati u isti krug financiranja sa znatno manjim bolnicama, koje nemaju mjesečno kao mi pacijenata po danu. Godišnje se u SKB-u Mostar rade milijuni pregleda, dnevno se obavlja više od 40 operacija.

 

Večernji list BiH: SKB Mostar nedavno je potpisao sporazum temeljem kojeg se i pacijenti iz RH mogu liječiti u Mostaru. Kako ta suradnja već izgleda u praksi i što ona znači za poslovanje SKB-a Mostar?

- Taj sporazum o suradnji predviđa da će u SKB Mostar dolaziti na liječenje pacijenti iz Hrvatske, iz pograničnih područja i njima pružamo skrb kao i svim stanovnicima BiH. Ovim sporazumom zapravo smo formalizirali ono što se u praksi i događalo, a to je da su pacijenti iz doline Neretve i dijelom iz Vrgorca imali mogućnost liječenja, posebno kad se radi o iznimno teškim slučajevima, politraumi, pri infarktu i moždanom udaru, a gdje je svaka minuta od velikog značaja. Stanovnicima iz ovih pograničnih dijelova Hrvatske SKB Mostar je najbliži medicinski centar i logično je, prirodno, humano i u duhu dobre suradnje dviju zemalja da ti pacijenti imaju pristup našoj bolnici. Već smo imali pacijenata i pokazalo se, prema brzini djelovanja, odnosno pomoći pacijentima, da je spas bio upravo SKB Mostar zbog blizine, adekvatne opreme, liječnika i životi su spašeni. Moram naglasiti da veliki broj pacijenata, iako nam se to često spočitava da smo hercegovačka bolnica, upravo dolazi iz područja gdje nije hrvatsko stanovništvo. I to svakodnevno.

Ponosni smo da su nas pacijenti prepoznali po radu, a ne po predrasudama kako to obično kod nas biva.

 

Večernji list BiH: Kakvi su razvojni planovi SKB-a Mostar? Jesu li oni dovedeni u pitanje zbog cijele situacije sada, nagomilanih problema i, kako ste rekli, nedovoljne pomoći države?

- Nezahvalno je o tom govoriti sada, ali bez razvoja ne bi imalo smisla raditi ovaj posao. Zato ne odustajemo od planova koje smo postavili pred sebe. Sve što planiramo i radimo u interesu je društva u cjelini i BiH. U tom kontekstu posebno je važan transplantacijski program, čijim uvođenjem bi se SKB Mostar dodatno pozicionirao na medicinskoj mapi regije. To je zahtjevan i složen proces i mi mu pristupamo vrlo ozbiljno. Nadam se da ćemo o takvim i sličnim projektima uskoro moći govoriti i konkretnije. Vlada Hrvatske nedavno je osigurala 10 milijuna kuna za SKB Mostar i zahvalni smo na pomoći. Svakim danom pregovaramo s raznim institucijama, što financijskim što onima koji odlučuju o zdravstvu i predlažemo konkretne projekte iz SKB-a Mostar koji su, rekao bih, od vitalnog interesa za sve građane. Mora se naći način da svaki pacijent na svakom odjelu ima dobre uvjete boravka, skrb i sve što je potrebno. Za sad u nekim oblastima, nažalost, to još uvijek čekamo.

 

Večernji list BiH: Što je s izgradnjom nove zgrade Pedijatrije. Zašto se toliko čeka da otpočne ovaj važan projekt?

- SKB Mostar još nije dovršio izgradnju svih klinika, čekaju se bolja vremena da djeca na Pedijatriji borave u normalnijim uvjetima izgradnjom nove zgrade. Zgrada Pedijatrije napravljena je 1964. i u prilično je lošem stanju. Što se tiče ovog projekta, mi smo na “čekanju”. Federalna Vlada odobrila je realizaciju kredita od Saudijske Arabije za zdravstvene institucije u HNŽ-u u iznosu od 33 mil. KM od kojih se 22 milijuna odnose na izgradnju zgrade za Kliniku za dječje bolesti, dok je ostatak novca predviđen za ulaganje u dječji odjel RMC-a “Safet Mujić” i bolnicu u Konjicu. No, županijsko Ministarstvo već devet mjeseci ovaj projekt drži u ladici. Ono što osobito zabrinjava jest da su investitori iz Saudijske Arabije dolazili vidjeti napredak projekta, a mi smo im morali reći da projekt stoji iz nama neznanih razloga. To nam čini veliku štetu, ne samo ekonomskog karaktera i bespotrebnih kamata na nepotrošen novac nego nas u očima investitora pokazuje kao nepouzdanog partnera. Ako me pitate zašto projekt izgradnje zgrade Pedijatrije još čeka, i ja bih volio znati odgovor.

 

Večernji list BiH:  Mnogo se govori o odlasku liječnika i medicinskog kadra iz BiH pa i Mostara. Kakva je situacija u SKB-u?

- To je očito problem BiH kao države i društva. Ljudi odlaze tamo gdje su bolje plaćeni i imaju bolje uvjete. Ipak, mogu reći da je u slučaju SKB-a Mostar prisutan čak i obrnut proces. U nekoliko grana dovodimo najbolje stručnjake iz Hrvatske i regije koji rade kod nas.

Nemamo problem s liječnicima, ali isto tako ne mogu ne priznati da odlaze. Kao i svi drugi medicinski centri u BiH suočavamo se i s ovim problemom. Što je i razumljivo jer se medicinski kadar traži, poglavito u Njemačkoj jer je deficitaran. Određeni problemi zbog odlaska kadrova su s medicinskim sestrama i tehničarima, ali ni tu situacija nije alarmantna. No, natječaj za specijalizaciju u bolnici pokazuju da na svaku poziciju u prosjeku imamo po četiri kandidata. SKB Mostar uistinu se može pohvaliti sa svjetskim imenima medicine i stručnim timovima koji ovdje rade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?