Vijeće za regionalnu suradnju

Zapadni Balkan plaća za neprijavljen rad, u BiH 30 posto radnika nije prijavljeno

radnici
15.10.2019.
u 15:17

Neformalno zapošljavanja u Albaniji iznosi 29.4 posto, BiH 30 posto, Kosovu 23 posto, Crnoj Gori 33 posto, Sjevernoj Makedoniji 18.5 posto i Srbiji 19.5 posto, a procjena ukupnog broja neprijavljenih radnika na zapadnom Balkanu je 1.400.000 ljudi.

Neformalno zapošljavanje je rad koji je sam po sebi zakonit, ali nije prijavljen vlastima u svrhe poreza, socijalnog osiguranja, poštivanja zakona o radu. Kao takav ima važnu ulogu u svim ekonomijama zapadnog Balkana, jer široko rasprostranjen neformalni rad lišava vlasti potencijalnih poreskih prihoda, dovodi do nepoštene konkurencije te često utječe na prava radnika i pristojne uvjete rada, ocijenila je šefica programskog odjela Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Maja Handziska Trendafilova na otvaranju regionalne radionice o neprijavljenom radu u regiji danas u Sarajevu. 

Istaknula je da prema procjenama, ukupan gubitak prihoda u šest ekonomija zapadnog Balkana zbog neprijavljenog rada je nekoliko milijardi eura, što su značajna sredstva koja su se mogla iskoristiti za poboljšanje usluga ili infrastrukturne projekte.

Neformalno zapošljavanja u Albaniji iznosi 29.4 posto, Bosni i Hercegovini 30 posto, Kosovu 23 posto, Crnoj Gori 33 posto, Sjevernoj Makedoniji 18.5 posto i Srbiji 19.5 posto, a procjena ukupnog broja neprijavljenih radnika na zapadnom Balkanu je 1.400.000 ljudi. 

- U anketama o radnoj snazi procjenjuje se da između 20 i 30 posto zaposlenih osoba radi neprijavljeno, dok prema istraživanju poduzeća koje provodi Svjetska banka gotovo se polovina, odnosno 49,2 posto poduzeća u regiji natječe s tvrtkama koje rade na crno - pojasnila je Handziska Trendafilova. 

Radionicu, na kojoj su se okupili donositelji politika sa zapadnog Balkana, socijalni partneri, stručnjaci iz regije i šire, organizirao je projekt Vijeća za regionalnu suradnju "Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja" (ESAP).

Sudionici su razgovarali o glavnim izazovima i inicijativama politika u svrhu rješavanja pitanja neprijavljenog rada, pri čemu su posebnu pažnju posvetili razmatranju novih inicijativa za jačanje regionalne suradnje i njenih koristi.    

Vijeće za regionalnu suradnju i Međunarodna organizacija rada (ILO) će u naredne tri godine zajedno raditi na provođenju druge faze projekta Platforme za zapošljavanje i socijalna pitanja, koju financira Europska unija, a u okviru koje će se nadovezati na prethodni rad, te zajedno s partnerima i akterima iz regije raditi na primjeni holističkog strateškog pristupa rješavanju pitanja neprijavljenog rada, pri čemu će se raditi i na uspostavljanju dinamične regionalne zajednice državnih službenika i partnera koji će promovirati razmjenu dobrih praksi i uzajamno učenje partnerskih institucija u regiji, priopćeno je iz RCC-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?