Nakon udaljenja s dužnosti

Žalba na suspenziju glavnog tužitelja Salihovića

04.10.2016.
u 07:00

Obrana je podnijela žalbu na odluku o suspenziji glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića. Salihovićev branitelj Rifat Konjić kazao je da je Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTV) podnio žalbu na odluku o njegovom privremenom udaljenju s dužnosti. Suspenzija teče od 29. rujna.

- Naveli smo kako je sasvim sigurno očekivati da će VSTV poštovati procedure i zakon te skinuti oznake tajnosti s dokumenata - istaknuo je Konjić. On je naveo da je obrana dobila tužbu koju je podnio disciplinski tužitelj, kao i odluku o suspenziji. Međutim, kako je rekao, na sve dokumente, na osnovi kojih je pokrenut postupak, stavljena je oznaka tajnosti.

- Obrana želi da se ta oznaka skine. Da biste uradili žalbu, morate imati te dokumente - kazao je Konjić. Komentirajući navode iz disciplinske tužbe, on je ocijenio da neki od navoda uopće nemaju obilježje djela. U tužbi je navedeno da je Salihović propustio tražiti svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sucem ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužitelja osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje suca ili tužitelja.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a BiH te ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet Tužiteljstva. Prvostupanjsko disciplinsko povjerenstvo suspendiralo je Salihovića, a žalbu će razmatrati drugostupanjsko povjerenstvo, prenosi BIRN. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?