Transparency International

Zakonom o sukobu interesa obuhvatiti sve nositelje javnih funkcija

sukob interesa
12.05.2016.
u 12:45

Zakon o sukobu interesa u BiH potrebno je izmijeniti da bi obuhvatao širi krug osoba na koje se odnosi, istaknuto je na konferenciji koju je danas u Sarajevu organizirao Transparency International.

Navedeno je da je višegodišnja blokada primjene zakona nastala njegovim izmjenama 2013. zbog čega od tada ne postoji funkcionalno tijelo koje bi ga provodilo, a i sam zakon je dosta loš jer predviđa da ga provodi tijelo sastavljeno od predstavnika političkih stranaka, javlja Fena. 

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala pojasnila je da se važeći zakon odnosi samo na izabrane i imenovane dužnosnike i savjetnike, a da bi trebao obuhvatiti sve nositelje javnih funkcija, uključujući i javna poduzeća.

Naglasila je da bi primjenu zakona trebala preuzeti Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, te da bi ista zakonska rješenja trebalo primjenjivati na razini Bosne i Hercegovine, na razini FBiH i na razini Brčko Distrikta.

Korajlić je navela da je u njihovom Prijedlogu izmjena Zakona o sukobu interesa predviđeno uvođenje češće obveze podnošenja imovinskih kartona, uspostavljanje kontrole njihove točnosti i sankcije za davanje lažnih informacija.

Također, rekla je kako je predviđeno pooštravanje ograničenja za bilo kakav interes koji dužnosnici imaju u privatnim poduzećima, te, osim povećanja novčanih sankcija, uvođenje obveznog razrješenja s dužnosti i poništenje svih djela koja su nastala kršenjem zakona. 

Član Komisije za izbor i praćenje Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Halid Genjac kazao je da su 2013. izvršene štetne izmjene predmetnog zakona s namjerom da budu obustavljene istrage o sukobu interesa koje su već bile u tijeku.

Dodao je da su izmjene zakona neophodne i da prijedlog Transparency Internationala sadrži vrlo kvalitetna rješenja koja treba podržati.

Direktor Misije USAID u BiH Peter Duffy izjavio je da je riječ o problemu koji je prisutan širom svijeta i da je potrebno razmotriti međunarodna iskustva u borbi protiv tih pojava i prihvatiti najbolja rješenja.

Konferencija je okupila predstavnike Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Komisije za odlučivanje o sukobu interesa BiH, parlamentarnih komisija, izvršne vlasti, organizacija civilnog društva i međunarodnih institucija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije