Paola Pasqualisa

Zakon o notarima u FBiH je savršen i nemoguće ga je poboljšati

Paola Pasqualisa
09.05.2016.
u 16:52

Presudom Ustavnog sud Federacije BiH kojom je ukinuta odredba da notarski ispit mogu polagati samo osobe koje su bile notarski pomoćnici te da više nemaju samo notari zakonske ovlasti da sastavljaju određene pravne dokumente, za predsjednika Notarijata Europske unije/Vijeće Notarijata EU (CNUE) Paola Pasqualisa je iznenađujuća i začuđujuća.

Pasqualis koji boravi u službenom posjetu BiH kazao je u intervjuu za Fenu da je posjet visoke međunarodne notarskog izaslanstva u kojem su još i dopredsjednik Međunarodne unije latinskog notarijata Hanns-Jakob Puetzer, predsjednik Notarske komore Njemačke Jens Bormann i član te Homore Karlo Tomašić, motivirana takvom presudom Ustavnog suda FBiH o notarskoj profesiji.

- Ovom presudom prestaju važiti pravila koja se poštuju i primjenjuju u većini zemalja EU, a odnose se na notarsku službu. Pravila kojima se nastoji očuvati visokunrazinu kvalitete notarske profesije su u ovoj presudi označena kao pravila koja su protivna Ustavu FBiH, a ono što je još u većoj mjeri začuđujuće je što su proglašena protivnim Međunarodnoj konvenciji o ljudskim pravima - istaknuo je Pasqualis.

Za njega je postojeći Zakon o notarima FBiH savršen, zbog čega ne zna kako će sada biti moguće promijeniti ga i dopuniti da bi bio još bolji.

Govoreći o pravilima koja su usmjerena na notarski ispit ili uvjete koje određena osoba treba da ispunjava da bi bila notar, Pasqualis je pojasnio da su ta pravila postavljena kako bi se osigurala visoka kvaliteta, a druga pravila usmjerena su na osiguranje najboljeg načina organiziranja notarske profesije.

Visoko notarsko izaslanstvo susrelo se danas s premijerom Federacije Fadilom Novalićem, federalnim ministrom pravde Matom Jozićem, predsjedateljem Zastupničkog doma i Doma naroda Edinom Musićem i Lidijom Bradarom, a tema sastanaka bila je regulacija notarske profesije te je naglašeno da je važno za BiH da bude spremna za pridruživanje EU, a jedan od aspekata je očuvanje visokog kvaliteta notarske profesije.

Pasqualis je podvukao da su predstavnici bh. vlasti svoju pažnju usmjerili na ovo pitanje te da su obećali da će dati podršku da se na miran način pokuša ispregovarati izlazak iz ovog problema s ostalim pravnim profesijama.

- Notarske javne isprave mogu u budućnosti pomoći BiH prvenstveno da se osigura zaštita interesnih strana, poboljša ili poveća pravna sigurnost, zaštite investicije koje se ostvare, ali i da se na lakši način vrši razmjena ne samo dokumenata nego i onoga što su sadržaji notarskih usluga - podvukao je Pasqualis.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije