dom naroda fbih

Zakon o izbornim jedinicama na dnevnom redu po hitnom postupku

27.09.2018.
u 13:27

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, koji je na dnevnom redu izvanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u tijeku u Sarajevu, bit će razmotren po hitnom postupku, odlučila je većina izaslanika na ovoj sjednici.

Izaslanici će glasovati o zakonu na način vezan za zaštitu vitalnog interesa, ali su različita viđenja po kojoj proceduri to treba obaviti.

Jednu su pokrenuli predsjedateljica Doma Lidija Bradara i dopredsjedavatelj Drago Puzigaća, a drugu je zatražila dvotrećinska većina izaslanika Kluba Bošnjaka.

Po riječima predsjedateljice Bradare, o zakonu danas trebaju glasovati klubovi izaslanika svakog od tri konstitutivna naroda pojedinačno, pa ako u tom krugu dobije neophodnu većinu iz svakog kluba, potom se izjašnjava Dom naroda sveukupno, kada također mora dobiti većinu glasova da bi stupio na snagu.

Procedura, pak, koju je zatražila dvotrećinska većina Bošnjaka zahtjeva, na kraju "da zakon dobije na odgovarajući način i legitimitet Ustavnog suda FBiH, odnosno Vijeća za zaštitu vitalnih interesa". 

Predlagači ovog zakona su zastupnički klubovi iz Zastupničkog doma, članovi SDA, SBB-a BiH, DF-a i SDP-a BiH, kao i izaslanik u Domu naroda Predrag Kojović. Oni tvrde da će zakon, bude li konačno usvojen, otkloniti buduće eventualne blokade u konstituiranju federalnog Doma naroda, koje su se javljale i dosad.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH odobrio je 20. lipnja Zastupnički dom, također na izvanrednoj sjednici, ali kao i svaki drugi zakon Federacije BiH, ne može stupiti na snagu ako ga ne izglasaju oba doma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije