Dopredsjednik Jerković

Zajedništvom smo osigurali izbor legitimnih Hrvata u RS-u

jerkovic
Foto: agencije
07.11.2014.
u 11:04

Nakon četiri godine Hrvate u Republici Srpskoj predstavljat će legitimni predstavnici ovoga naroda. Dopredsjednik Josip Jerković koji nasljeđuje Emila Vlajkija najavljuje nastavak snažnog angažiranja u obnovi domova, pokretanju gospodarstva i poticanju Hrvata na održivi povratak.

Večernji list: Kako komentirate nedavno održane izbore u BiH, napose vaš izbor za potpredsjednika RS-a? 
Iako presuda ‘Sejdić-Finci’ nije provedena, osobno sam vjerovao kako ovoga puta neće prevagnuti manipulacije na izborima koje su se u više navrata događale kako u FBiH, tako i ovdje u slučaju izbora potpredsjednika RS-a. Tako se i dogodilo da su Hrvati izabrali svog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, te da je voljom Hrvata izabran dopredsjednik Republike Srpske u Banjoj Luci. 

Večernji list: Kako je to izgledalo u Republici Srpskoj, što je razlog da se ipak nije tu ponovio isti scenarij kao prije četiri godine?
Ovdje je bilo malo prostora za manipulacije iz prostog razloga što su Dodik i Tadić bili jako blizu po broju glasova. To je odgovaralo nama Hrvatima jer se srpsko biračko tijelo podijelilo između ova dva izbora. Uz to, mi smo još prije toga znali da dosadašnji dopredsjednik RS-a neće imati ozbiljniju potporu srpskih birača kao što je to bio slučaj 2010. kada je Krsto Jandrić usmjerio 5000 srpskih glasova. No, mi smo ipak napravili značajan predizborni posao kako bismo to spriječili i u kampanji smo se ponašali kao da će ga podržati toliko birača. 

Večernji list: Koliko je tu bilo značajno postići zajedništvo najvećih hrvatskih stranaka što se u FBiH i na državnoj razini nije do kraja uspjelo napraviti?
To je doista bilo ključno i često su me, kao i ministra Čordaša, pitali o tome kako smo uspjeli pronaći zajednički jezik sa strankama koje su hrvatskog predznaka, a nisu u Hrvatskom narodnom saboru, u ovome slučaju s HDZ-om 1990. 

Večernji list: Otkrijte nam tajnu, kako ste to uspjeli?
Mi, Hrvati, u Republici Srpskoj smo okupili sve predstavnike i analizirali što možemo napraviti zajedno, a što, pak, kada bismo bili odvojeni. Čak smo planirali na jednome dijelu Bosanske Posavine koja je na području Federacije BiH postići dogovor s HDZ-om 1990., što smo i učinili. I zbog toga su oni u čelništvu HDZ-a 1990. jasno istaknuli kako se radi o jedinstvenom kandidatu. S druge strane, poduprli smo kandidata Tomislava Tomljanovića za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Zbog toga u IV. izbornoj jedinici Modriča, Derventa, Vukosavlje nismo imali uopće liste na izborima kako nam se glasovi ne bi rasipali. U slučaju moga izbora, u odnosu na dosadašnjeg dopredsjednika RS-a smo imali prednost od 3000 glasova, dok Tomljanović, nažalost, nije prošao u Skupštinu, a nedostajalo je samo 50 do 60 glasova. 

Večernji list: Koliko je simbolički i za život Hrvata katolika u RS-u važna poruka vašega izbora kao legitimnog predstavnika ovoga naroda?
Želim ponoviti kako žalim što Tomljanović nije prošao jer je odradio jako dobar posao i jer bi s njegovim mjestom u Skupštini postali parlamentarna stranka. Unatoč tome, imat ćemo ministra u Vladi RS-a. A što se tiče moga izbora, ja ću biti u cijelosti posvećen popravljanju položaja Hrvata, njihovom opstanku i ostanku na svojim stoljetnim ognjištima.

Večernji list: Koje će vam biti prve zadaće kada preuzmete poziciju dopredsjednika Republike Srpske iz reda Hrvata?
U izbornoj kampanji nisam obećavao nemoguće. Obećavao sam samo ono što je moguće provesti. Ja sam veliki pobornik obnove ratom porušenih obiteljskih domova i gazdinstava, te povratka u Republici Srpskoj u čemu se najviše do sada angažirao ministar za izbjeglice i raseljene osobe Davor Čordaš. Jednako tako usmjerit ću svoje inicijative prema EU fondovima koje je moguće iskoristiti. To je ključno za Hrvate. Nadam se da će druga dva naroda znati cijeniti te napore te da ćemo imati potporu upravo zbog te veze u pogledu hrvatskog državljanstva i činjenice da na taj način povezujemo BiH s Europskom unijom. Uz to jako je važno u sljedeće četiri godine dobiti kandidacijski status za EU te da ćemo već ove godine kroz određenu edukaciju dobiti mlade ljude koji se znaju prijaviti na projekte te biti konkurentni za sredstva europskih fondova. Uz sve to, socijalna politika će biti u vrhu prioriteta moga rada kao dopredsjednika Republike Srpske. Iako to nije u opisu posla, nastojat ću se što je moguće više približiti najugroženijim kategorijama, među povratnike kojima je potreban komad kruha, staklo na prozoru i krov nad glavom. 

Večernji list: Kakvom ocjenjujete ulogu Čordaša posljednjih godina u RS-u?
Prije svega ovdje se svi nadamo da će Čordaš ostati ministar jer je on zamajac svih procesa. To je osoba koja je uvela Hrvate u institucije Republike Srpske. U vrijeme kada je postao dopredsjednik RS-a često smo obilazili naša područja u Posavini, a u njima se nisu, čini mi se, ni ptice mogle čuti. Nismo tada imali komu dati paket građevnog materijala. Napredak je vidljiv. Obnovljeno je više od 5000 objekata, još je toliko zahtjeva za obnovu i za održiv povratak. On je jednostavno prava osoba na pravome mjestu.

Kompletan intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Komentara 5

SC
Schlosser
09:35 08.11.2014.

Ja mu zelim da se bori za interese Hrvata sto mu je i duznost ali sam nesto skeptican.Svasta se pricalo o njemu u Bos.Posavini gdje je do sada bio zaduzen za raspodjelu humanitarne pomoci,tj.gradjevinskog materijala i obnovu kuca.Mnogo covjek voli sebe i svoj dzep a Hrvatski narod mu je na ko zna kojem mjestu.Volio bih da nisam u pravu ali nesto sumnjam u njegov moral i postenje.Zivi bili pa vidjeli.

PB
pero.baruncic.9
04:38 11.11.2014.

Ovaj mi pogledom djeluje: dosta mutan, ali: Nismo neprijatelji jedni drugima, zajednički neprijatelji su nam siromaštvo, nedostatak perspektive za mlade i veliki javni dug, ali i ovi politicari u B H, koji ne znaju - put izlaza iz toga... ista prica zadnjih godina, taj ne zna sataviti dvije hrvatske ovce, bez ujma u vuni. Takvi nikada i nigdje nisu rijesli niti jedno, pa ni nacionalno pitanje i nalaze se u izm....etu povjesti. Jare, Bare i pare - znakovi na njegovom putu.

N4
nedzadjahic.48
13:26 07.11.2014.

Dobro je da je gosp.Jerković(izabran glasovima Hrvata),jer je ponovo pokušano sa gosp.Vlajkija koji je dobio 10 puta više glasova nego njegova stranka(vjerovatno bio i sada prošao da Didiku nije trebao svaki.glas.Kada analizirate glasove za DOMOVINU treba te priznati da jeje jedan broj glasova ljudi koji su glasali za DOMOVINU( 1 poslanica sa ove liste je Hrvatica).Broj glasova koje su dobili HDZ i HDZ1990 je manji od broja glasova gosp.Jerkovića.Puno uspjeha želim gosp.Jerkoviću.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?