izborna kampanja za lokalne izbore

Zajedništvo Hrvata, neprijatelji Bosne i očuvanje RS-a dominiraju

20.10.2020.
u 21:15

Više političkih stranaka počelo je s ozbiljnim radom na terenu ususret lokalnim izborima, dok je dobar dio njih, budući da su mršavi rezultati četverogodišnje vlasti, odlučio oprobanim receptom podizanjem tenzija, prijetnjama i strahom zarobiti birače u vrtlogu mržnje među pojedinim narodima. Pojedine stranke, čiji dužnosnici godinama mijenjaju dresove i svjetonazore, najžešći su u promoviranju stereotipa, piše Večernji list BiH.


“Izbori koji nas očekuju u studenom održat će u jednom potpuno novom ozračju i u uvjetima kontinuiranih napada na institucije države BiH.

Nacionalno natjecanje

Ipak, država BiH odgovorila je izazovu političkih neprijatelja države. Demokratska fronta na sljedećim izborima nastupit će u sklopu građanske lijevo-domoljubne koalicije. U lijevo-domoljubnu koaliciju, uz GS i Socijaldemokrate, dobro su došli svi građani koji pojmove ljevice i domoljublja ne sukobljavaju, nego ih vide kao integralni dio povijesnog iskustva borbe za državu BiH i njezine građane”, poruka je čelnika DF-a. Umjesto kanalizacije, vodoopskrbe, opskrbe strujom, uvjeta življenja, izgleda škola, vrtića, parkova..., Komšić je izabrao radni naslov “neprijatelji države”. A neprijatelji države, po njegovu mišljenju, stanuju kod Hrvata i Srba. Nije daleko otišao ni SDA koji pod patronatom drži partnere iz DF-a. Njihov predsjednik Bakir Izetbegović, koji se nalazi u izolaciji zbog zaraze koronavirusom, govorio je o tome kako će ova stranka realizirati plan od 100.000 zaposlenih, a onda je ključnu poruku uputio Hrvatima. 
“Svaki od konstitutivnih naroda u BiH, u skladu s Ustavom, ima pravo biti predstavljen i ima pravo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. I to je sve. Nema pravo ukidati volju većine u zastupničkim domovima. A HDZ to radi. I očekuje od nas da mu pomognemo takvu vlastitu poziciju ‘zacementirati’ zauvijek. Mi na to nećemo pristati”, poručio je Izetbegović, čime je temu protivljenja zahtjevima Hrvata o Izbornom zakonu ponovno postavio kao dominantnu i na lokalnim izborima. Oporbeni SDP nije daleko odmakao s porukama. Na web-stranici ove stranke ne bi se uopće moglo zaključiti da su počeli lokalni izbori, a dominiraju dvije poruke kojima se dokazuje tko je više bošnjačka stranka - SDP ili SDA. Jedna je Denisa Bećirevića s porukom da su “Svi srpsko-hrvatski dogovori završili na smetlištu povijesti”, dok je druga Damira Mašića da je “SDA omogućio Dodiku i Čoviću da budu gospodari države”. Naša stranka razlikuje se od većine stranaka. Predstavila je program razvoja lokalnih sredina, a jedna od inovacija koju žele uvesti je i usluga e-građanin da bi se izbjegle gužve, ubrzale procedure, a građanima sačuvalo vrijeme, novac i živce. U RS-u čelnik SNSD-a ponajprije se bavi umirivanjem javnosti glede razlaza ove stranke s DNS-om nakon punih 20 godina. Kampanja nosi naziv “Očuvanje Srpske”. No, poslovični čelnik ove stranke ne prestaje obilaziti teren. Zaustavio se i u Srebrenici gdje je najavio nove investicije u ovu lokalnu sredinu. Tamo je otkrio da će se graditi posebna bolnica koja će se baviti eksploatacijom i liječenjem ljekovitom vodom. Iznenađujuću i vrlo agilnu kampanju ima Srpska demokratska stranka čiji se predsjednik Mirko Šarović, uz kritiku vladajućeg SNSD-a, okrenuo posjetu svih sredina i iznošenjem konkretnih problema te nudeći rješenje za njih.

Nalik na RH

Vodeća hrvatska stranka HDZ BiH koristi, dosad, isprobani recept. Najveći dio tereta je na predsjedniku stranke Draganu Čoviću koji šalje poruke o zajedništvu i zajedničkom nastupu stranaka HNS-a. Vitez, Jajce, Livno sredine su gdje je započela i vidljiva kampanja po društvenim mrežama. Predstavnici HDZ-a 1990. otvoreno kritiziraju poteze starijeg HDZ-a predstavljajući svojim biračima što su to bili grijesi ove stranke. Hrvatska republikanska stranka je među najprisutnijima na internetu, a njihove poruke umnogome sliče sestrinskoj stranci Most na izborima u RH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?