Izaslanstvo BiH u Portorožu

Zajednički odgovoriti na sigurnosne izazove duž regionalne migracijske rute

GPBiH
21.04.2016.
u 18:48

Načelnik Ureda direktora GPBiH Radiša Samardžija i načelnik Uprave za administraciju GPBiH Mustafa Ovčina od 20 -22 travna 2016. godine u Sloveniji sudjeluju na sastanku o migracijskoj ruti u jugoistočnoj Europi i zajedničkom odgovoru na nove sigurnosne izazove. Uz dvojicu načelnika, izaslanstvo iz BiH čine i savjetnica ministra sigurnosti BiH Mladenka Hrkalo i policijski službenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e) Elvir Mrković. Sastanak u Portorožu suorganizira Tajništvo konvencije o policijskoj suradnji u jugoistočnoj Europi (PCC SEE) uz pokroviteljstvo moldavskog predsjedateljstva i DCAF Programa granične sigurnosti. 

Na sastanku se usuglašavaju načela zajedničkog odgovora na novonastale sigurnosne izazove duž regionalne migracijske rute poput trgovine ljudima, krijumčarenja ljudi i novihnačina djelovanja organiziranih kriminalnih skupina aktivnih u regiji. Na odvojenoj sesiji za predstavnike graničnih policija raspravlja se o prijedlogu „Zapadnobalkanske inicijative o sigurnosti” (WBBSi) s namjerom usuglašavanja napora svih relevantnih aktera u ovom području. U Portorožu se 22. travnja 2016. godine održava i Prvi godišnji sastanak projekta „Podrška suradnji graničnih policija u jugoistočnoj Europi - BORDAIRPOL II“. Na ovom sastanku u organizaciji Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice MARRI izaslanstvo BiH će uz ostale sudionike biti upoznato o koracima usklađivanja procedura identifikacije neregularnih migranata na Zapadnom Balkanu. 

Svrha sastanka je identifikacija izazova, procjena postojećih kapaciteta graničnih policija Jugoistočne Europe i predlaganje održivih rješenja. Uz predstavnike BiH na sastancima sudjeluju i predstavnici Albanije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Kosova, Rumunije i Srbije, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?