JEDINSTVO KRŠĆANA

Zajednički molitveni koraci vode jedinstvu dviju crkava

'vladika grigorije'
Foto: ''
27.01.2014.
u 09:28

Pozvao je vjernike na ljubav za koju je rekao da je uvjet ako žele ispunjeno živjeti

Vladika zahumsko-hercegovački Srpske pravoslavne crkve Grigorije, koji je prije dvije godine pozvao na opraštanje zbog razaranja Dubrovnika, u propovijedi u dubrovačkoj katedrali zazvao je na približavanje dviju crkava i vjernika, govoreći da su se ljudi međusobno udaljili i postali stranci. Tijekom posljednjeg dana molitvene osmine za jedinstvo kršćana u dubrovačkoj katedrali je vladika Grigorije zajedno s biskupom Matom Uzinićem održao zajednički ekumensko-molitveni susret te zazvao božju potporu da ‘prekrati razdore među crkvama, ugasi neprijateljstva među narodima i daruje mir tvoj i ljubav’. Pri tome je izrazio svoje divljenje Dubrovnikom i katoličkom katedralom koja je bila ispunjena.

- Ljepota ove crkve i grada ne prestaje potresati moju dušu, ali me uvijek opomene i na to, koliko me egzistencijalno potresa i pitanje odnosa među ljudima, među narodima, među vjerama - rekao je u propovijedi vladika Grigorije.

Pozvao je vjernike na ljubav za koju je rekao da je uvjet ako žele ispunjeno živjeti. - Danas, kada ponovno govorim pred vama, prisjećam se da sam prošli put govorio o opraštanju - rekao je Grigorije podsjetivši da je 2012. u dubrovačkoj katedrali zatražio oprost za razaranja iz rata.

“Primajući nas, pravoslavne kršćane, čini mi se da ste upravo prihvatili nas u svoj topli dom kao ranjene i umorne suvremene ljude.

Možda se nekome čini da je to malo, ali mislim da od toga nema ništa veće - rekao je vladika. - Naši molitveni koraci tek su maleni koraci na putu prema onom opipljivom jedinstvu crkve, ali znamo da do jedinstva i ne može doći nekim velikim koracima, da se jedinstveno ne može nametnuti, da ono može doći samo odozdo i da ono može doći samo ako je popraćeno molitvom. Hvala vam što to shvaćate. Hvala vam što to svojom prisutnošću i svojim sudjelovanjem u ovoj molitvi želite dati svoj doprinos - rekao je biskup Uzinić u poruci vjernicima, katolicima i pravoslavnima, koji su posvjedočili ekumensku širinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije