Sastanak

Zajednička opredijeljenost u borbi protiv terorizma

BiH; 10.12.15. Mostar;Mepas,  Ministri Snimio:Stole Lasic
11.12.2015.
u 07:00

U Mostaru je također između članica dogovorena i čvršća suradnja na polju diplomatskih i političkih aktivnosti po tom pitanju

- Članice Američko-jadranske povelje Albanija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i SAD osudile su u jučer u Mostaru nedavne terorističke napade koji su se događali u BiH, Europi i svijetu te potvrdile svoju opredijeljenost u globalnoj borbi protiv terorizma i tzv. Islamske države - kazao je u izjavi za medije ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak nakon jučerašnjeg sastanka Partnerskog povjerenstva te povelje, koji je održan u Mostaru.

Po njegovim riječima, na sastanku je dogovoreno da zemlje članice nastave međusobnu suradnju, komunikaciju i zajedničke napore u borbi protiv terorizma, koja se odnosi i na institucije i agencije koje se bave tim pitanjima. Također, dogovorena je i čvršća suradnja na polju diplomatskih i političkih aktivnosti po tom pitanju. Ministar vanjskih poslova BiH pozdravio je i predstavnike zemalja promatrača - Slovenije, Kosove i Srbije, ustvrdivši potom kako BiH nije bila u mogućnosti prihvatiti zahtjev Kosova za članstvo u Američko-jadransku povelju.

- To se odnosi na našu politiku koju smo zauzeli od ranije, tj. da podržavamo dogovore i sporazume koji se vode između Beograda i Prištine i koja se odnosi na sudjelovanje, a ne punopravno članstvo u regionalnim inicijativama - kazao je on. -Izražavam još jednom nadu da će ovo biti razumljivo i prihvatljivo za naše partnere koji su ovdje u ulozi promatrača jer želimo i s njima surađivati u idućem razdoblju - dodao je. Na sastanku su dominirale teme koje su se odnosile na sigurnosna pitanja, kao što su migrantska kriza, različiti oblici radikalizma, pitanje stranih terorističkih boraca i borbe protiv terorizma. RH u 2016. od BiH preuzima predsjedanje Američko-jadranskom poveljom.

Povelju su potpisali ministri vanjskih poslova Hrvatske, Albanije i Makedonije, te tadašnji državni tajnik SAD 3. svibnja 2003. u Tirani. BiH je pristupila u punopravno članstvo Povelje 2008. i od tada aktivno sudjeluje u ovom regionalnom forumu. Države članice Američko-jadranske povelje su Albanija, BiH, Crna Gora, RH, Makedonija i SAD. Poveljom je osnovano Partnersko povjerenstvo koje postavlja političke smjernice za međusobnu suradnju. Partnersko povjerenstvo se sastaje jednom do dva puta godišnje na razini ministara vanjskih poslova ili njihovih pomoćnika.

Sastanku, uz ministra Crnatka, nazočili su i zamjenik hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, ministar vanjskih poslova C. Gore Igor Lukšić, direktor Ureda za južnu i središnju Europu State Departmenta Thomas Yazdgerdi, zamjenica ministra vanjskih poslova Makedonije Dragana Kiprijanovska i zamjenica ministra vanjskih poslova Albanije Odeta Barballushi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?